Kuchnie świata

Lubię kulinarne podróże. Lubię poznawać nowe smaki, próbować czasem dziwnych zestawień składników i przenosić się dzięki kuchni w zakątki świata, w których byłam, w których może kiedyś będę lub wcale nie. Nie wiadomo, gdzie nas życie poniesie, ale zasiadając przy stole możemy przenieść się, gdzie zechcemy. Wystarczy odrobina marzeń, dobry przepis, chęci, trochę radosnej zabawy w kuchni i już nas tu nie ma. Jesteśmy TAM.

Kuchnia włoska - cucina italiana
Chyba mi najbliższa. Pasty, parmigiano, prosciutto, minestrone, oliwa z oliwek, bezmiar pomidorów, bazylia, rozmaryn, dziecinnie prosta a królewska bruschetta, mozzarella, focaccia, risotto, tiramisu, caffe latte-można wymieniać bez końca. Wszystko pachnie słońcem!


Kuchnia francuska - cuisine française
Czerpią z niej kucharze z całego świata. Mi pachnie przede wszystkim ziołami, ratatouille, zupą cebulową z grzankami z serem i croissantami. Sery, wina, owoce morza, tarty, suflety, winorośl, lawenda - można utonąć w tych wysublimowanych smakach.



 Kuchnia arabska - المطبخ العربي
Kuchnia pełna warzyw, nasion warzyw strączkowych, sezamu, chlebków pita, kasz, baraniny i aromatycznych przypraw






Niebawem przepisy z innych stron świata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...