niedziela, 25 października 2009

Cannelloni bolognese

Uwielbiam cannelloni! Za smak i za to, że nie zabiera dużo czasu. Pyszny na świeżo i odgrzewany.
Dziś było włosko na naszym niedzielnym stole.


Cannelloni bolognese

makaron cannelloni
25-30 dag mielonego mięsa
2 cebule
6 ząbków czosnku (my lubimy mocno czosnkowe)
2 pomidory
mała puszka koncentratu pomidorowego
świeża bazylia
kawałek żółtego sera
sól, pieprz, gałka muszkatułowa
2 łyżki oleju

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dorzucamy mięso mielone i smażymy mieszając, by dobrze się rozpadło. Gdy mięso zmieni kolor, podlewamy wodą (około półtorej szklanki-sosu musi być dużo, by makaron miał możliwość wchłonięcia). Wsypujemy przyprawy i dusimy 20 minut.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na kawałeczki i wrzucamy do sosu. Dorzucamy zmiażdżony czosnek, koncentrat pomidorowy i kilka listków bazylii i pozwalamy połączyć się smakom na gorącej patelni przez 10 minut.
Nadziewamy mięskiem makaron cannelloni i układamy w keksówce warstwami. Wlewamy pozostały sos i wstawiamy na 40-50 minut do piekarnika. Cannelloni jest gotowe, gdy makaron jest miękki. Teraz pozostaje nam tylko ułożenie sera na wierzchu i krócituki czas w piekarniku do jego rozpuszczenia.

I smacznego życzę:)

3 komentarze:

  1. Kiedyś zrobiłam canneloni ale niestety makaron był niezjadliwy. I nie wiem czy za mało sosu czy zbyt krótko w piekarniku.Potem myślałam,żeby te rurki podgotować lecz teraz spróbuję Twojego przepisu ( bo danie wygląda smakowicie) i może mi się uda;) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Canneloni wyszło pyszne, dziękuje :)
    Pozdrawiam, Bartek

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...