czwartek, 22 października 2009

Biszkopt z owocami

Przepis na ten biszkopt jest uniwersalny. Jest prosty i zawsze się udaje. Można go upiec ot tak bez żadnych dodatków, można go przełożyć masą lub tylko posypać cukrem pudrem albo połasić się na polewę.
Ja często dodaję do niego owoce. Różne. W dzisiejszej wersji są jabłka i śliwki. Wszystko zależy od inwencji.

Biszkopt z owocami

4 jajka
szklanka cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy jeszcze chwilę. Teraz czas na żółtka: wbijamy je pojedynczo wciąż ubijając. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Niektórzy hołdują szkole, że mąkę miesza się łyżką, ja od momentu białek do samego końca nie wyłączam miksera. Pięć minut jego pracy i biszkopt gotowy.
Biszkopt wylewamy na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką tortownicę. Jeśli zdecydowaliśmy się na owoce, kroimy je w kostkę i układamy na wierzch ciasta-ono sobie samo je wchłonie. Pieczemy do zarumienienia w 180-200 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...