Pierwszy raz piekłam ten chleb. I będę wracać do tego przepisu. Wiem też, że będę piekła go z połowy składników, bo wyszedł gigantyczny.
Chleb pszenno-gryczany
70 dag mąki pszennej35 dag mąki gryczanej
7 dag świeżych drożdży
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
500 ml ciepłej wody
Robimy zaczyn: drożdże rozcieramy z cukrem, odrobiną wody i mąki pszennej (na konsystencję śmietany). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujmy do miseczki, mieszamy z solą i cukrem. Wlewamy wodę, oliwę i zaczyn. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni i miski. Ostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Gdy ciasto podwoi swą objętość, wyrabiamy krótko ponownie i wkładamy do natłuszczonej blachy (z tych składników wychodzi wielki chleb, więc blacha powinna być duża, ewentualnie można podzielić ciasto na pół i upiec dwa mniejsze chleby). Przykrywamy i pozwalamy ciastu podrosnąć.
Pieczemy 60-70 minut do zarumienienia w 200 stopniach.
Mąkę wsypujmy do miseczki, mieszamy z solą i cukrem. Wlewamy wodę, oliwę i zaczyn. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni i miski. Ostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Gdy ciasto podwoi swą objętość, wyrabiamy krótko ponownie i wkładamy do natłuszczonej blachy (z tych składników wychodzi wielki chleb, więc blacha powinna być duża, ewentualnie można podzielić ciasto na pół i upiec dwa mniejsze chleby). Przykrywamy i pozwalamy ciastu podrosnąć.
Pieczemy 60-70 minut do zarumienienia w 200 stopniach.
Smacznego!
Moniko, czy przepis jest na cala porcje czy juz po zmniejszeniu do polowy?
OdpowiedzUsuńPrzepis jest na całą porcję. Dziś piekłam po raz drugi, z drugiej połowy zrobiłam bułeczki-pycha:)
OdpowiedzUsuńA mąkę gryczaną to gdzie nabyłaś?
OdpowiedzUsuńRóżne rodzaje mąk ma pewien miły starszy pan na naszym targu. Są takie grube, nie do końca mielone. Można też je kupić w niektórych supermarketach i w internecie, ale można też spokojnie zmielić kaszę gryczaną.
OdpowiedzUsuń