wtorek, 27 października 2009

Chleb pszenno-gryczany

Pierwszy raz piekłam ten chleb. I będę wracać do tego przepisu. Wiem też, że będę piekła go z połowy składników, bo wyszedł gigantyczny.

Chleb pszenno-gryczany
70 dag mąki pszennej
35 dag mąki gryczanej
7 dag świeżych drożdży
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
500 ml ciepłej wody

Robimy zaczyn: drożdże rozcieramy z cukrem, odrobiną wody i mąki pszennej (na konsystencję śmietany). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujmy do miseczki, mieszamy z solą i cukrem. Wlewamy wodę, oliwę i zaczyn. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni i miski. Ostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Gdy ciasto podwoi swą objętość, wyrabiamy krótko ponownie i wkładamy do natłuszczonej blachy (z tych składników wychodzi wielki chleb, więc blacha powinna być duża, ewentualnie można podzielić ciasto na pół i upiec dwa mniejsze chleby). Przykrywamy i pozwalamy ciastu podrosnąć.
Pieczemy 60-70 minut do zarumienienia w 200 stopniach.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Moniko, czy przepis jest na cala porcje czy juz po zmniejszeniu do polowy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest na całą porcję. Dziś piekłam po raz drugi, z drugiej połowy zrobiłam bułeczki-pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mąkę gryczaną to gdzie nabyłaś?

    OdpowiedzUsuń
  4. Różne rodzaje mąk ma pewien miły starszy pan na naszym targu. Są takie grube, nie do końca mielone. Można też je kupić w niektórych supermarketach i w internecie, ale można też spokojnie zmielić kaszę gryczaną.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...