niedziela, 29 stycznia 2012

Falafel

W Egipcie ciecierzyca traktowana jest jako afrodyzjak. Całkiem możliwe:) Jeśli o mnie chodzi, zdecydowanie pobudza mój hormon szczęścia.
25% ciecierzycy to białko, ale też fosfor, potas i błonnik - wszystko, co najlepsze dla naszej skóry i włosów. Czego chcieć więcej?
Uwielbiam te małe kuleczki! Przede wszystkim za smak.
Falafel dotąd jadłam w arabskiej knajpce na Starówce. Tym razem postanowiłam spróbować swoich sił i nie żałuję. Moja wersja jest dietetyczna (wiadomo dlaczego), prawdziwy falafel ma kształt kulki i jest smażony w głębokim tłuszczu. Ja, wciąż nie mogąc się nacieszyć patelnią teflonową, przyrządziłam go bez tłuszczu. Obie wersje są pyszne, więc Wam zostawiam decyzję o obróbce.

Falafel

Szklanka namoczonej przez noc ciecierzycy (falafel robimy z surowej ciecierzycy, z ugotowanej lub z puszki będzie się rozpadał)
duża cebula
pęczek natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka kminku
2 łyżki mąki
sól i pieprz
sezam

Cebulę, czosnek i natkę siekamy. Wszystkie składniki (oprócz sezamu) wrzucamy do miski i dokładnie miksujemy - powinna wyjść gładka pasta. 
Wersja dietetyczna: formujemy kulki, delikatnie je spłaszczamy, obtaczamy w sezamie i smażymy na patelni teflonowej lub w piekarniku do zrumienienia.
Wersja tradycyjna: formujemy kulki, obtaczamy w bułce i smażymy do zrumienienia w głębokim oleju.
Podajemy z sosem czosnkowym, pomidorowym lub curry.
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. ah,, afrodyzjak.!?.bo to inaczej..groch włoski :)..wszystko co straczkowe dobre dla nas jest..gratuluje..wygladaja pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam kiedys takie w bułce jak jeszcze studiowałam, i bardzo smakowały! może spróbuję........tylko ja strączkowych nie mogę teraz jeść! uuuuu:(

    OdpowiedzUsuń
  3. super! potwierdzam- ciecierzyca uszczęśliwia

    OdpowiedzUsuń
  4. polecam użycie kminu rzymskiego i kolendrę zamiast kminku, coś jak tutaj: http://wege.qkiz.pl/dania-glowne/kotlety/24-falafel.html, smażyłaś pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kminem rzymskim robiłam, ale z kolendrą jeszcze nie-spróbuję:)
      Smażyłam bez przykrycia.

      Usuń
  5. Jadłam, w wersji smażonych na tłuszczu - PRZEPYSZNE!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te smażone na tłuszczu są zdecydowanie mniej suche i raz na jakiś czas można zgrzeszyć dla rozkoszy:)

      Usuń
  6. Przepraszam, ale skąd wzięłaś informację, że zawartość białka w ciecierzycy wynosi 25%?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...