niedziela, 9 stycznia 2011

Hummus

Obudziłam się dziś z myślą, że nie pamiętam, kiedy ostatni raz robiłam hummus. Może mi się śnił-nie wiem:)
Byłam pewna, że mam w domu ciecierzycę, bo kilka miesięcy temu spędziłam sporo czasu w dziale ze zdrową żywnością i wyszłam z hipermarketu z zupełnie innymi zakupami, niż miałam na liście.
Z samego rana namoczyłam ciecierzycę, a przed chwilą zjadłam na kolację kanapki z hummusem:)
Hummus jest cudownym pomysłem dla tych, którzy wśród postanowień noworocznych przemycili zdrowe odżywianie: białko, żelazo, potas, fosfor, witamina B, błonnik-czego chcieć więcej? No może jeszcze tego, że ciecierzyca uważana jest za afrodyzjak!

Hummus

200 g suchej ciecierzycy (może też być gotowa z puszki, ale ja zdecydowanie wolę nieprzetworzoną)
2 łyżki soku z limonki lub z cytryny
2 łyżki oliwy
3ząbki czosnku
2 łyżki sezamu lub pasty sezamowej (tahini)
sól, pieprz, ostra papryka

Ciecierzycę moczymy kilka godzin (można namoczyć na noc) i gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. Odcedzamy nie wylewając wody. Dodajemy resztę składników i miksujemy. Jeśli masa jest za sucha, dodajemy odpowiednią ilość wody z gotowania. Doprawiamy do smaku-hummus powinien być lekko pikantny.
Smacznego!

22 komentarze:

  1. hmmmm, brzmi ciekawie, choć limonka i czosnek?...tak szczerze mówiąc o ciecierzycy nigdy(!) nie słyszalam.. ale po tylu pozytywach myslę, ze warto:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. narobiłaś mi smaku:-) jak dzis puszka ciecierzycy rzuciła mi się w oczy w sklepe, nie miałam wątpliwości co z nią zrobić, właśnie wcinam na zytnim razowym (na samodzielnie hodowanym zakwasie, z własnej... maszyny:)), pyszotka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się:)
    Ja właśnie też upiekłam swój pierwszy chlebek na własnoręcznym zakwasie i jestem z siebie dumna:)
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Od niedawna i ja jestem fanką humusu,czy jak to się tam odmienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie wróciłam z Afryki Południowej i tam pierwszy raz u polskich znajomych spróbowałam humus.Pychotka. Tam zakupiłam niezbędne produkty nie wiedząc, że tutaj je dostanę.Zaraz będę to robić póki pamiętam smak.

    OdpowiedzUsuń
  6. No no zajebiste.

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie zrobiłam pierwszy raz. Pycha! Z natką albo koperkiem polecam :))

    OdpowiedzUsuń
  8. monika ejsmont6 lutego 2012 17:58

    Hummmus powinien byc bardziej "lejacy" sie, jak gesty jogurt, dlatego przyrzadzony z ciecierzycy z puszki nie powinien byc suchy. ponadto po przyrzadzeniu powinno sie w masie zrobic lyzeczka plytkie kanaliki i polac oliwa z oliwek, to, co widze na zdjeciu bardziej przypomina polski smalczyk niz arabski hummus.
    Bardzo lubie Twoja strone, i zawsze robie sie glodna, gdy ogladam Twoje zdjecia.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Sugerowałbym jeszcze dodać odrobinę kuminu ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. LUDZIE ! JEDZCIE HUMUS; TANI I BARDZO ZDROWY, w Libanie np.podaje się to danie nawet na bardzo eleganckich przyjęciach, nabiera się je płaskim pieczywem (ala pitta)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jadłam prawdziwy humus, arabski , oryginalny. bardzo mi smakował. Mam ogromną ochotę zrobić, hmmmm
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak - monika ejsmont - potwierdzam, powinien być bardziej lejący...więcej płynu i wcale nie musi to być olej sezamowy...można doprowadzić humus do odpowiedniej konsystencji wodą po gotowaniu ciecierzycy.
    Dodawać można co się komu zechce...byle pozostało humusem...czyli np kaszanki nie dować:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ludzie! Jedzcie gowno, miliony much nie może się mylić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fascynujący komentarz, naprawdę...
      W każdym bądź razie życzę smacznego!

      Usuń
  14. Obowiązkowo powinien dodany być kumin (nie kminek). Poza tym przepis dobry, choć patrząc po zdjęciach powinno to być bardziej zmiskowane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że powinno być bardziej zmiksowane, ale mój malakser się zbuntował, a ten pożyczony od sąsiadki robił, co chciał:)
      Kumin owszem, ale ja lubię z kminkiem.

      Usuń
  15. Po raz pierwszy zrobiłam hummus wczoraj, korzystając z Twojego przepisu i jestem pod wrażeniem. Hummus ma dosyć ciekawy smak, ale jest pyszny. Polecam z nachosami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja będę roboła Buritos z własnoręcznie zrobionym humusem z kuminem ,ja lubię zapach kuminu.Bardzo fajna ta Twoja strona!

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie gotuję ciecierzycę i zrobiłam już pastę Tahini.Jeżeli zdążę zrobię humus według Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...