Na świecie żyją istoty, które posypywały by cynamonem, co tylko się da. Istoty te wyglądają i zachowują się zupełnie jak my, a wiem to, bo jedna z nich mieszka ze mną pod jednym dachem:)
A że wszystkim istotom - tym obcym i tym całkiem zadomowionym - trzeba czasem dogodzić, upiekłam drożdżowe ślimaczki z cynamonem. Łatwe i pyszne!
Cynamonowe ślimaczki
ciasto:
szklanka mleka
3 szklanki mąki
5 dag drożdży
pół szklanki cukru
1/3 kostki masła
szczypta soli
nadzienie:
3 łyżki masla
6 łyżek cukru
2 łyżki cynamonu
1 żółtko
1 łyżka śmietanki
Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru, letniego mleka i mąki. Zaczyn odstawiamy na 20 minut. Topimy masło i studzimy. Pozostałe składniki wrzucamy do miski wlewamy zaczyn i zagniatamy gładkie ciasto. Wlewamy rozpuszczone masło i zagniatamy ponownie. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy cienko formując prostokąt, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i zwijamy roladę. Roladę tniemy na plasterki szerokości 1,5-2 cm, układamy na wysmarowanej i posypanej mąką blasze (lub na papierze do pieczenia). Każdy ślimaczek smarujemy żółtkiem wymieszanym ze śmietanką. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego:)
smakowicie wyglądają..pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam cynamon, swietnie wyglądają, tak pysznie i chce się zjeść.
OdpowiedzUsuńdo cynamonolubnych i ja się zaliczam..:-)
OdpowiedzUsuńWszelkiego rodzaju cynamonowe wypieki są MOJEE!! :):) Wczoraj nawet robiłam palmiery cynamonowe z ciasta francuskiego. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCynamonowe to są moje córeczki, na pewno nie pogardziłyby takimi ciachami :))
OdpowiedzUsuń8 lat temu dostałam identyczny przepis od przyjaciołki. Do tej pory chętnie piekę te ślimaczki, bo one nigdy się nie nudzą! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam - polecam. Wszystko wyszło doskonale, chociaż gdy wykładałam bezkształtne krążki na blachę nie spodziewałam się, że wyjdą takie smaczne i estetyczne ;)
OdpowiedzUsuńCiesze się, że wyszły:) Wkładane krążki rzeczywiście nie wyglądają zachęcająco, ale ślimaczki same się upiększają podczas pieczenia-takie sprytne;)
Usuń