środa, 19 stycznia 2011

Chleb ukraiński na zakwasie

To mój pierwszy chlebek na własnym zakwasie. No dobra-drugi. Ale o pierwszym staram się zapomnieć, a osoba, która była świadkiem, obiecała milczeć:)
Przepis znalazłam u Dorotuś. Co tu dużo mówić? Jest genialny!

Chleb ukraiński na zakwasie
Cytuję z Dorotuś:
zaczyn zakwasowy:
190 g zakwasu żytniego razowego  
220 g mąki żytniej
160 g wody

ciasto właściwe: 
cały wcześniejszy zaczyn 
300 g wody 
400 g mąki pszennej chlebowej 
95 g mąki pszennej razowej
 0,5 - 4 g drożdży (dałam 3 g) 
12 g soli

Składniki zaczynu zakwasowego dokładnie mieszamy i pozostawiamy przykryte na 4 godziny w bardzo ciepłym miejscu (32ºC).
Zagniatamy luźne i lepkie ciasto, wkładamy do większej miski i pozostawiamy do podwojenia objętości (1,5 godziny w temperaturze 25ºC). Ciasto dzielimy na dwie części, z każdego kawałka uformujemy chleb (zwijając w rulon). Wkładamy do przygotowanych blaszek i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 - 90 minut.
Dorotuś proponuje pieczenie w malejącej temperaturze (rozgrzać piekarnik do temperatury 260ºC i piec przez 20 minut, następnie obniżyć do 240ºC i piec kolejne 20 minut, obniżyć do 220ºC i piec jeszcze 20 minut), ja piekłam utrzymując 220ºC około pół godziny.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. coś czuję, ze to będzie kolejny chleb do upieczenia... skoro wypróbowany:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. oniemiałam, kiedy Ty masz na to czas? czyżby Twoja doba miała więcej niż 24 godziny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada smakowicie:) Zapraszam do siebie po odbior wyroznienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszamy do przyłączenia się do listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com

    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...