poniedziałek, 29 listopada 2010

Mini calzone

Włoski wypiek. A jak włoski, to łatwy. I pyszny.
Calzone to nic innego jak pieczone drożdżowe pierożki z nadzieniem z sera i czegokolwiek:) Z wędlinką drobiową, kurczakiem z obiadu, z salami, z boczkiem, czyli tym, co akurat w lodówce. Można dodać oliwki, pomidory, wedle fantazji.
My lubimy takie calzone light. Pomysł na kolację, podwieczorek, przekąskę, zachciankę.

Mini calzone

Ciasto na około 28-30 sztuk:
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
15 g świeżych drożdży
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy

Nadzienie:
żółty ser lub ser w plasterkach hochland
wedle uznania: wędlina, kurczak, boczek, salami itp.
jajko do smarowania
zioła do posypania-ja używam prowansalskim lub rozmarynu

Drożdże rozpuszamy w odrobinie wody i odstawiamy na 10 minut, by popracowały. Następnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto cieniutko rozwałkowujemy, kroimy kwadraty 10x10 cm, na połówce kładziemy trójkąt sera i wybrany przez nas drugi składnik. Składamy na pół po przekątnej, sklejamy brzegi, zawijamy je pod spód i kładziemy na wysmarowanej masłem i posypanej mąką blasze. Każdy pierożek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami. Nie czekamy aż wyrosną lecz od razu wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 10-15 minut do zrumienienia.

Smacznego:)

7 komentarzy:

  1. lubię calzone. niemal każde nadzienie smakuje pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam nigdy, ale wg Twojego przepisu wygląda, że nie jest to nic trudnego - zaraz spiszę sobie przepis do notesu i napewno niedługo wypróbuję :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spisałam i jutro będę próbować!!! :) dzięki!!

    OdpowiedzUsuń
  4. wypróbowałam !!! przepis idealny, cudne ciasto nada się też na pizzę. Dziękuję za przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  5. zobaczymy, co z tego wyjdzie :)
    wieczór w stylu italiano

    OdpowiedzUsuń
  6. od dzisiaj uwielbiam!!!wyszło przepysznie do tego sosik czosnkowy....mmm..pycha niebo w gębie;> pozdrawiam i dziękuje za przepis;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...