niedziela, 14 listopada 2010

Fiński chleb żytni

Kolejny genialny chleb odkryłam! 
Może się starzeję, może to jakaś przemiana organizmu, ale nie podoba mu się, gdy zjadam czysto-białe pieczywo. Najwspanialsze chleby razowe i żytnie - takie prawdziwe - zupełnie mam nie po drodze. W sklepikach obok jakieś pszenne farbowańce. Kilka ukochanych chlebów domowych już mam, ale to nie znaczy, że ustałam w poszukiwaniach:)
Przepis pochodzi z książki Beatrice Ojakangas "Chleb. Pieczemy w domu".

Fiński chleb żytni

20 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1 szklanka ciepłej wody po gotowaniu ziemniaków
1 łyżka cukru
1 łyżka stopionego masła
półtorej łyżeczki soli
półtorej szklanki mąki żytniej
2 szklanki mąki pszennej

Drożdże rozczyniamy z 1/4 szklanki wody i łyżką cukru, odstawiamy na 15 minut do spienienia.
Mieszamy mąki, wsypujemy sól, dodajemy stopione masło, wodę po gotowaniu ziemniaków i na koniec zaczyn. Zagniatamy lekko ciasto i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrabiamy (około 10 minut), przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie uderzamy w ciasto, by je odgazować. Przepis mówi o ukształtowaniu bochenka - ja włożyłam ciasto do średniej podłużnej foremki wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami. Odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy 35-40 minut do zrumienienia.

Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. woda po gotowaniu ziemniaków.. ciekawy dodatek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy wiadomo co ta woda "robi" dla tego chleba? mozliwe, że wypróbuję, bo coś mnie zakwas słuchac nie chce i chyba go muszę trochę podtuczyć, żeby się wzmocnił, a w międzyczasie drożdżowe chlebki piec... tu kusi, że żytni, bardzo apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że skrobia pozostała po gotowaniu ziemniaków nadaje chlebkowi tej wilgotności i charakterystycznej dla chlebków na zakwasie zwięzłości. Nie kruszy się podczas krojenia, nie jest suchy.
    Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy drożdży ma być 20 dkg czy 20 g?

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, gram! Już poprawiam i dziękuję:)
    Wszędzie te chochliki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie dziękuję i zabieram się do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale ile tego zakwasu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chleb bez zakwasu. Dodajemy zaczyn-wszystko jest w przepisie:)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...