Kolejny genialny chleb odkryłam!
Może się starzeję, może to jakaś przemiana organizmu, ale nie podoba mu się, gdy zjadam czysto-białe pieczywo. Najwspanialsze chleby razowe i żytnie - takie prawdziwe - zupełnie mam nie po drodze. W sklepikach obok jakieś pszenne farbowańce. Kilka ukochanych chlebów domowych już mam, ale to nie znaczy, że ustałam w poszukiwaniach:)
Przepis pochodzi z książki Beatrice Ojakangas "Chleb. Pieczemy w domu".
Fiński chleb żytni
20 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1 szklanka ciepłej wody po gotowaniu ziemniaków
1 łyżka cukru
1 łyżka stopionego masła
półtorej łyżeczki soli
półtorej szklanki mąki żytniej
2 szklanki mąki pszennej
Drożdże rozczyniamy z 1/4 szklanki wody i łyżką cukru, odstawiamy na 15 minut do spienienia.
Mieszamy mąki, wsypujemy sól, dodajemy stopione masło, wodę po gotowaniu ziemniaków i na koniec zaczyn. Zagniatamy lekko ciasto i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrabiamy (około 10 minut), przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie uderzamy w ciasto, by je odgazować. Przepis mówi o ukształtowaniu bochenka - ja włożyłam ciasto do średniej podłużnej foremki wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami. Odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy 35-40 minut do zrumienienia.
Smacznego:)
woda po gotowaniu ziemniaków.. ciekawy dodatek :-)
OdpowiedzUsuńczy wiadomo co ta woda "robi" dla tego chleba? mozliwe, że wypróbuję, bo coś mnie zakwas słuchac nie chce i chyba go muszę trochę podtuczyć, żeby się wzmocnił, a w międzyczasie drożdżowe chlebki piec... tu kusi, że żytni, bardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńMyślę, że skrobia pozostała po gotowaniu ziemniaków nadaje chlebkowi tej wilgotności i charakterystycznej dla chlebków na zakwasie zwięzłości. Nie kruszy się podczas krojenia, nie jest suchy.
OdpowiedzUsuńPycha:)
Czy drożdży ma być 20 dkg czy 20 g?
OdpowiedzUsuńOj, gram! Już poprawiam i dziękuję:)
OdpowiedzUsuńWszędzie te chochliki:)
Ślicznie dziękuję i zabieram się do pieczenia :)
OdpowiedzUsuńale ile tego zakwasu
OdpowiedzUsuńTo chleb bez zakwasu. Dodajemy zaczyn-wszystko jest w przepisie:)
Usuń