wtorek, 13 grudnia 2011

Pieczone nugetsy

Dziś dietetyczna lecz sycąca przekąska. Białe mięsko i chrupiąca skorupka. Syn zjadł ze świeżym chlebkiem posmarowanym masłem, ja z sałatą ze szczypiorkiem przyprawioną oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Jedna podwójna pierś okazała się za duża na dwie osoby, więc wieczorem pokroiłam nugetsy na kawałki i dodałam do sałatki. Pycha!

Pieczone nugetsy

podwójna pierś kurczaka
łyżeczka chrzanu
jajko,
pieprz ziołowy
płatki kukurydziane (corn flakes)

Mięso delikatnie rozbijamy i tniemy na paseczki. Posypujemy pieprzem, nacieramy chrzanem i odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Płatki kukurydziane wrzucamy do woreczka i rozgniatamy wałkiem. Paski kurczaka moczymy w rozkłóconym jajku, obtaczamy w płatkach i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut do zrumienienia.
Smacznego:)

10 komentarzy:

  1. Mój syn uwielbia nugetsy... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm - byłam na imprezie i gospodyni zaserwowała nam to danie. Tak mi smakowało, że prawie sama wszystko zjadłam z półmiska :) Teraz sobie zrobię w domku i zrobię poprawkę z rozrywki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej!
    Czy te nugetsy trzeba przewracać w piekarniku,żeby zrumieniły się z obu stron, czy po prostu zostawić je w piekarnik???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba przewracać-ładnie się rumienią z obu stron. Przynajmniej w moim piekarniku-zajrzyj więc po jakimś czasie, bo jednak co piekarnik, to piekarnik.
      I smacznego:)

      Usuń
  4. Dodatek chrzanu brzmi bardzo fajnie, muszę spróbować też wersji pieczonej- na pewno jest dużo zdrowiej:).

    OdpowiedzUsuń
  5. może mi ktoś na pisać czy potrzeba jakiś olej czy na sam papier wystarczy

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...