Zaskoczył mnie smak tego kurczaka. Z jednej strony aromatyczny tymianek i skórka z limonki, z drugiej kwaśny limonkowy smak przełamany nutką miodową. Nie da się opisać zapachu - mieszaniny zapachów - unoszących się w domu. Do tak przyrządzonego mięsa świeża sałata, pomidory i szczypior, czyli czysta prostota zamieniła się w wykwintne danie.
Limonkowy kurczak z tymiankiem
podwójna pierś kurczaka
pół limonki (sok i starta skórka)
pół łyżki miodu
łyżka oliwy z oliwek
ząbek czosnku
2 łyżki tymianku
sól i pieprz
Sok z limonki, skórkę, oliwę, tymianek i zmiażdżony czosnek wrzucamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Piersi kurczaka wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy je sosem, delikatnie solimy i posypujemy pieprzem. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego:)
Mmm... Brzmi i wygląda zachęcająco. Na pewno wypróbuję po świętach. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiech te Święta przyniosą Ci w prezencie to czego najbardziej pragniesz.To "coś" nie musi być ani widoczne ani dotykalne...może nawet nie pachnieć.Ale niech będzie CZYMŚ bez czego nie można i nie warto żyć.
OdpowiedzUsuńZdrowych i pogodnych Świąt życzy Ula