wtorek, 20 grudnia 2011

Limonkowy kurczak z tymiankiem

Zaskoczył mnie smak tego kurczaka. Z jednej strony aromatyczny tymianek i skórka z limonki, z drugiej kwaśny limonkowy smak przełamany nutką miodową. Nie da się opisać zapachu - mieszaniny zapachów - unoszących się w domu. Do tak przyrządzonego mięsa świeża sałata, pomidory i szczypior, czyli czysta prostota zamieniła się w wykwintne danie.

Limonkowy kurczak z tymiankiem

podwójna pierś kurczaka
pół limonki (sok i starta skórka)
pół łyżki miodu
łyżka oliwy z oliwek
ząbek czosnku
2 łyżki tymianku
sól i pieprz

Sok z limonki, skórkę, oliwę, tymianek i zmiażdżony czosnek wrzucamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Piersi kurczaka wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy je sosem, delikatnie solimy i posypujemy pieprzem. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Mmm... Brzmi i wygląda zachęcająco. Na pewno wypróbuję po świętach. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Niech te Święta przyniosą Ci w prezencie to czego najbardziej pragniesz.To "coś" nie musi być ani widoczne ani dotykalne...może nawet nie pachnieć.Ale niech będzie CZYMŚ bez czego nie można i nie warto żyć.
    Zdrowych i pogodnych Świąt życzy Ula

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...