Dziś dietetyczna lecz sycąca przekąska. Białe mięsko i chrupiąca skorupka. Syn zjadł ze świeżym chlebkiem posmarowanym masłem, ja z sałatą ze szczypiorkiem przyprawioną oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Jedna podwójna pierś okazała się za duża na dwie osoby, więc wieczorem pokroiłam nugetsy na kawałki i dodałam do sałatki. Pycha!
Pieczone nugetsy
podwójna pierś kurczaka
łyżeczka chrzanu
jajko,
pieprz ziołowy
płatki kukurydziane (corn flakes)
Mięso delikatnie rozbijamy i tniemy na paseczki. Posypujemy pieprzem, nacieramy chrzanem i odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Płatki kukurydziane wrzucamy do woreczka i rozgniatamy wałkiem. Paski kurczaka moczymy w rozkłóconym jajku, obtaczamy w płatkach i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut do zrumienienia.
Smacznego:)
Mój syn uwielbia nugetsy... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMmmm - byłam na imprezie i gospodyni zaserwowała nam to danie. Tak mi smakowało, że prawie sama wszystko zjadłam z półmiska :) Teraz sobie zrobię w domku i zrobię poprawkę z rozrywki :D
OdpowiedzUsuńHej!
OdpowiedzUsuńCzy te nugetsy trzeba przewracać w piekarniku,żeby zrumieniły się z obu stron, czy po prostu zostawić je w piekarnik???
Nie trzeba przewracać-ładnie się rumienią z obu stron. Przynajmniej w moim piekarniku-zajrzyj więc po jakimś czasie, bo jednak co piekarnik, to piekarnik.
UsuńI smacznego:)
Super nugetsy.
OdpowiedzUsuńDodatek chrzanu brzmi bardzo fajnie, muszę spróbować też wersji pieczonej- na pewno jest dużo zdrowiej:).
OdpowiedzUsuńmoże mi ktoś na pisać czy potrzeba jakiś olej czy na sam papier wystarczy
OdpowiedzUsuńSam papier do pieczenia wystarczy Piotrze.
Usuńdziękuję wyszło świetnie tylko teraz posprzątać kuchnie
UsuńTaka kolej rzeczy:)
Usuń