niedziela, 27 czerwca 2010

Truskawkowy dżem z miodem i cytryną

Dżemy, które nie zalegają naszej piwnicznej półki, to te truskawkowe.
W zeszłym roku wypróbowałam przepis z książki Bożeny Dykiel "Przetwory, nalewki, wina" i bardzo przypadł nam do gustu. A to za sprawą delikatnego aromatu miodu i cytryny.  Ja troszkę zmodyfikowałam przepis, dzięki czemu owe aromaty są bardziej wyczuwalne.
Gorąco polecam!

Truskawkowy dżem z miodem i cytryną
1 kg truskawek
pół kg cukru
2 łyżki miodu (ja dodaję 4)
sok z jednej cytryny (ja oprócz tego dodaję otartą z niej skórkę)

Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę aż puszczą sok.
Zagotowujemy i po 5 minutach dodajemy miód, sok z cytryny i otartą skórkę.
Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu często mieszając. Konsystencję sprawdzamy spuszczając na chłodny talerzyk - jeśli nam odpowiada, przerywamy gotowanie.
Gorącym dżemem napełniamy słoiki, szczelnie zamykamy i ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. Hmmm... Brzmi ciekawie. Warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. przepisik bardzo fajny. już sobie zapisałam i na pewno spróbuję bo miodu ostatnio u mnie mnogo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię truskawkowe dżemy. i nawet nie wiem dlaczego tak rzadko je robimy. przecież są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy jest bardzo słodki?? Ale mi narobiłaś smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana, cukru możesz dodać trochę mniej lub trochę więcej-to nie ma większego znaczenia. Dla mnie te proporcje są w sam raz i na pewno nie szalenie słodkie. Mieszaj i próbuj:)
    Buziaki*

    OdpowiedzUsuń
  6. Moniś! Zrobiłam i jest pyszny! Smak ma niepowtarzalny :-))
    Dziękuję za przepis.
    Aha! Pochwaliłam się nim na blogu :-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...