Powiem tak: musicie upiec ten chlebek!
I właściwie mogłabym nic więcej nie pisać:) Chrupki na zewnątrz, puszysty w środku, zioła nadały niezwykły aromat. Przepis wyszperałam w Pracowni wypieków, gdzie będę wracać i wracać.
Przepis cytuję za Liską, tu podaję moje maleńkie zmiany: użyłam świeżych drożdży, a zamiast świeżych ziół (które dopiero zaczynają mi rosnąć) dodałam suszone zioła prowansalskie. Nie piekłam w formie-uformowałam okrągły bochenek-dodałam jednak wcześniej 4 czubate łyżki mąki więcej.
A więc do dzieła!
Chleb ziołowy
20 g świeżych drożdży (lub 1,5 łyżeczki suszonych instant) plus 1 łyżeczka cukru
300 ml wody
450 g mąki pszennej, dowolnego typu
półtorej łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki świeżych, posiekanych ziół (bazylia, oregano, tymianek, koperek, estragon, itp)
Drożdże wsypujemy do miseczki, zasypujemy cukrem, dodajemy 2 łyżki wody i odstawiamy na ok. 10 minut.
Następnie łączymy z pozostałymi składnikami (oprócz ziół) i zagniatamy dosyć luźne ciasto - można to zrobić mikserem. Na końcu dodajemy zioła i delikatnie rozprowadzamy je w cieście.
Jeśli pieczemy w garnku żeliwnym, postępujemy wg instrukcji podanej powyżej. Jeśli w keksówce, to formę keksową o długości ok. 26-30 cm smarujemy oliwą, wysypujemy otrębami, przekładamy wyrośnięte ciasto, wierzch lekko smarujemy oliwą i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st C.
Na dno wsypujemy 1/2 szklanki kostek lodu, by w piekarniku utworzyła się para, która sprawi, że skórka będzie się lepiej rumienić.
Wstawiamy chleb i pieczemy ok. 35-45 minut.
Studzimy na kuchennej kratce.
300 ml wody
450 g mąki pszennej, dowolnego typu
półtorej łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki świeżych, posiekanych ziół (bazylia, oregano, tymianek, koperek, estragon, itp)
Drożdże wsypujemy do miseczki, zasypujemy cukrem, dodajemy 2 łyżki wody i odstawiamy na ok. 10 minut.
Następnie łączymy z pozostałymi składnikami (oprócz ziół) i zagniatamy dosyć luźne ciasto - można to zrobić mikserem. Na końcu dodajemy zioła i delikatnie rozprowadzamy je w cieście.
Jeśli pieczemy w garnku żeliwnym, postępujemy wg instrukcji podanej powyżej. Jeśli w keksówce, to formę keksową o długości ok. 26-30 cm smarujemy oliwą, wysypujemy otrębami, przekładamy wyrośnięte ciasto, wierzch lekko smarujemy oliwą i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st C.
Na dno wsypujemy 1/2 szklanki kostek lodu, by w piekarniku utworzyła się para, która sprawi, że skórka będzie się lepiej rumienić.
Wstawiamy chleb i pieczemy ok. 35-45 minut.
Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego:)
Apetycznie chlebek wygląda i pewnie super smakuje.. W przepisie jednak cos mi sie nie zgadza - nie widzę momentu, w którym trzeba dodać posiekane zioła (najlpierw jest "oprócz ziół" a potem juz nic..)
OdpowiedzUsuńRena
Święta racja! dziękuję i już poprawiam:)
OdpowiedzUsuń