piątek, 18 czerwca 2010

Spiralki serowe

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam ser-każdy i pod każdą postacią. Kilka dni temu zajrzałam do mojej księgarni i wyszłam z książką Eleonory Trojan "Tradycyjne pieczywo". Już w domu zaopatrzona w żółte karteczki samoprzylepne zasiadłam do pierwszego przeglądania z zamiarem zaznaczenia przepisów do wypróbowania. Po kilku stronach zrezygnowałam-zabrakłoby mi bloczka:)
Na pierwszy ogień poszły pikantne ciasteczka serowe. Ambrozja!

Spiralki serowe

200 g mąki pszennej
pół kostki masła
2 kremowe serki topione (po 100 g)
szczyptę soli (nie za wiele, bo serki już są solone)
łyżeczka słodkiej papryki w proszku (ja dałam pół na pół z ostrą)
jajko
olej do smarowania blachy (ja użyłam pergaminu do wypieku)

Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy masło, serki topione, sól i paprykę. Siekamy nożem, zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości pół centymetra, kroimy na paski centymetrowej szerokości i 10cio centymetrowej długości. Zwijamy spiralki, układamy na blasze, smarujemy rozmąconym jajkiem. Spiralki można posypać wedle gustu: makiem, sezamem, posiekanymi orzechami, kminkiem, ziołami itp. Ja wykorzystałam czarnuszkę (dziękuję Kasiu!).
Pieczemy około 10 minut do lekkiego zarumienienia.

Wypróbujcie koniecznie:)

12 komentarzy:

  1. mniam:) cudne! na 100% wykorzystam ten przepis w mojej kuchni:D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jestem z tych niespecjalnie serowych. no chyba, że ser jako dodatek.. chocby do takich paluszków. wtedy jest pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham ser.
    Musze spróbować
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. No ja na 100% spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja piekłam i potwierdzam ,że są smaczne
    moja wersja to kminek i tymianek
    KonKata

    OdpowiedzUsuń
  6. Moniko a ja prosze o podpowiedz w jakiej temperaturze piec te paluszki bo przepis wyglada apetycznie i nie chce eksperymentowac bo jak spale to nie podaruje sobie tego :). pozdrawiam Natalia

    OdpowiedzUsuń
  7. Natalko, około 180 stopni. One szybciutko się pieką, więc trzeba trzymać nosek przy szybce piekarnika:)

    OdpowiedzUsuń
  8. 180 stopni z termoobiegiem czy bez? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez. Mój piekarnik nie ma termoobiegu:)

      Usuń
  9. Dzięki :) będę dziś testować :D
    a tak w ogóle to fajny blog :) zapisuję do ulubionych :) pozdrawiam Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło Jolu:)
      Uważaj na te spiralki-potrafią znikać niezauważenie;)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...