To mój pomysł na zdrowe posiłki: lekkie, pełnowartościowe, pyszne i to, co lubię: proste. Poniżej znajdziecie jadłospis, który systematycznie będę uzupełniała o przepisy na blogu oraz zdjęcia w tej właśnie zakładce. Wystarczy kliknąć na zdjęcie, by przenieść się do przepisu.
To nie jest dieta odchudzająca, oczyszczająca, czy inna cud. Nie jestem lekarzem czy dietetyczką lecz kobietą świadomą, która - jak zapewne wiele z Was - miała niejedną przygodę z odchudzaniem i o niejednej diecie słyszała. Wierzę w cuda, ale nie ślepo. I żyję po to, by życiem się cieszyć a nie się katować.
Skomponowałam jadłospis, który jest jedynie przykładem i próbą uporządkowania przepisów. Trzymałam się kilku zasad:
- 5 posiłków dziennie - najlepszy sposób na niedoprowadzenie organizmu do strachu, że w każdej chwili może zgłodnieć, co zaowocuje tym, że zapomni o magazynowaniu, a będzie pracował ze spokojem.
- owoce i warzywa, czyli to, o czym często zapominamy, a potem biegniemy do apteki po suplementy na ładne paznokcie, gładką cerę i gęste włosy.
- przedkładam ponad miarę gotowanie na parze i pieczenie nad smażenie - zdrowiej i smaczniej, a przecież o to chodzi, by cieszyć się jedzeniem bez katowania żołądka.
- obok witamin dużo białka, które podnosi poziom przemiany materii i wpływa na odnowę i dobry stan organizmu.
- pieczywo pełnoziarniste, czyli sekret zewnętrznej warstwy ziarna pełnej błonnika, witamin i minerałów zaklęty w bochenek.
- koktaile - wypita szklanka pomaga z powodzeniem dotrwać do obiadu, ale nie tylko: człowiek czuje się po niej lekko nie tylko na ciele, ale i na duszy, że zamiast niej nie zjadł paczki chipsów, czy batona. Uwaga: ta radość powoduje uzależnienie:)
- i coś, czego w jadłospisie nie ma, ale o o czym wszyscy wiemy: dużo wody, zielona herbata, cukier w małych ilościach, zioła. Polecam pokrzywę, skrzyp, fiołek trójbarwny i mniszek lekarski. Skóra, paznokcie, włosy - zapomnicie o jakichkolwiek problemach. Do smaku wszystkich trzeba się przyzwyczaić, ale z czasem - o dziwo - same zaczynają smakować:)
Bawcie się jadłospisem, bawcie się przepisami i tańczcie w kuchni:)
Dzień 1
Śniadanie – Omlet z warzywami
Dzień 2
Śniadanie – Kanapki z pastą tuńczykową

II śniadanie – Jogurt z kiwi
Przekąska – Pomarańcza

Kolacja – Tajska sałatka z kurczakiem
Dzień 3
Śniadanie – Jajka na miękko w zielonym jogurtowym sosem
Obiad – Rolada drobiowa z warzywami i twarogiem
Dzień 4
II śniadanie – Marchewka tarta z jabłkiem
Obiad – Gulasz sojowy
Kolacja –Sałatka fasolowa ze szpinakiem
Dzień 5
Śniadanie – Omlet z twarogiem
Przekąska – Sałatka owocowa z jogurtem
Kolacja – Pasztet mięsno-warzywny z chlebem razowym
Dzień 6
Śniadanie – Kanapki z pastą szpinakową
Obiad – Zupa kalafiorowa z imbirem
Przekąska – Muffinki bananowo-jabłkowe
Kolacja – Galaretka pomidorowa z sosem chrzanowym
Dzień 7
II śniadanie – Grapefruit
Obiad – Pulpety rybne
Kolacja – Sałatka z makaronem razowym
Dzień 8
Śniadanie – Jajka sadzone w papryce
II śniadanie – Koktajl oczyszczający

Obiad – Rolada drobiowa ze szpinakiem i marchewką
Przekąska – Dwie marchewki
Kolacja – Sałatka z fasoli i tuńczyka
Dzień 9
Obiad – Rybka koperkowa z ryżem
Przekąska – Sorbet owocowy
Kolacja – Aromatyczny barszcz
Dzień 10
Śniadanie – Omlet z groszkiem
II śniadanie – Jogurt z bananem
Kolacja – Zielone tymbaliki
Dzień 11
Śniadanie – Kanapki z pastą z fasoli
Obiad – Ryba na szpinaku pod beszamelem
Kolacja – Razowa pitta z sałatką z kurczaka
Dzień 12
Śniadanie – Kanapki z pastą serowo-sardynkową
II śniadanie – Koktajl pietruszkowy
Obiad – Roladki drobiowe z mozzarellą
Dzień 13
Śniadanie – Zielona jajecznica
Dzień 14
Obiad – Razowe naleśniki ze szpinakiem
Kolacja – Sałatka z tuńczykiem
Dzień 15
Śniadanie – Omlet z pieczarkami
II śniadanie – Koktajl owocowy z nutą cynamonu
Obiad – Ryba z dipem migdałowym
Kolacja – Zupa marchewkowa z soczewicą
Dzień 16
Śniadanie – Grzanki z pastą śródziemnomorską
Przekąska – Serek cottage ze szczypiorkiem
Dzień 17
Śniadanie – Kanapki z pastą jajeczną z kiełkami
II śniadanie – Koktajl czekoladowy
Przekąska – Chipsy z warzyw
Dzień 18
Śniadanie – Jajka z koszulce
II śniadanie – Zielone gazpacho
Obiad – Zupa pomidorowa z kulkami z soczewicy
Przekąska – Babeczki migdałowe
Kolacja – Serek cottage z rzodkiewką
Dzień 19
Śniadanie – Kanapki z pastą groszkowo-czosnkową
II śniadanie – Jabłko tarte z marchewką
Przekąska – Serek cottage z rzodkiewką
Kolacja – Zupa krem z pieczarek
Dzień 20
Śniadanie – Omlet z pomidorami i bazylią
Obiad - Razowe naleśniki z pomidorowo-ananasowym chutney
Przekąska - Grapefruit
Kolacja – Sałatka grecka z razowymi grzankami
Dzień 21
Śniadanie – Kanapki z pastą z marchewki i oliwek
II śniadanie – Pomarańcza

Obiad – Pasztetowe pałeczki
Przekąska – Ciasteczka otrębowe
Moniko a będziesz dzieliłam się z nami niektórymi przepisami, bo Twój jadłospis strasznie mi się podoba.
OdpowiedzUsuńWszystkimi Kasiulko:) Jeśli przygotuje potrawy, wkleję tu zdjęcia z odnośnikiem do przepisu.
UsuńCieszę się, że jadłospis Ci się podoba:) Spisałam wszystko, co lubię, na co miałbym ochotę i uporządkowałam. Będzie smacznie:)
...a moge sie do Ciebie wprowadzic na te 21 dni, a najlepiej na cale zycie...?;))). Milego dnia, Kochana:), Twoja W.
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę na całe życie:) Co się rozdrabniać!;)
UsuńDostawiam nowy talerz i wodę na herbatę nastawiam:)
Miłego dnia Słonko!
...to na cale:)))!pod warunkiem, ze zrobisz wylom w diecie i wieczorem zapodasz sobie ze mna SIUP!;):***
OdpowiedzUsuńNaprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNaprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń