środa, 12 czerwca 2013

Groszkowy gulasz wegetariański

Robi się coraz cieplej i coraz lżej mamy ochotę jeść. U nas dziś na stole gulasz z groszku. Pycha! Po raz pierwszy tak namieszałam, ale zdecydowanie nie ostatni. Suszone pomidory i zioła prowansalskie nadały mu smak słońca. Gorąco Wam polecam, zwłaszcza że danie szybkie i proste. Obiad w 15 minut.
  
Groszkowy gulasz wegetariański
30 dag pieczarek
pół opakowania mrożonego groszku
niewielka cebula
2 ząbki czosnku
3 płaty suszonych pomidorów w zalewie
łyżka zalewy z suszonych pomidorów
łyżka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
łyżka oliwy do smażenia

Groszek gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut, gdy na wrzątek wrzucamy mrożony, dla rozmrożonego wystarczy 7 minut. Nie powinien być zbyt miękki, ale i nie surowy, więc sprawdzajmy. Przy odcedzeniu zostawiamy łyżkę wody, w której groszek się gotował.
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki, lekko oprószamy solą i pieprzem i smażymy. W trakcie smażenia dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy do lekkiego zrumienienia.
Płaty pomidorów kroimy w średniej wielkości kostkę. Podsmażone pieczarki, ugotowany groszek i pomidory łączymy. Dodajemy wodę z gotowania groszku, łyżkę zalewy z pomidorów, zioła prowansalskie i wszystko dusimy razem około 3-4 minut. Teraz czas na doprawienie.
Smacznego!

 Wersja na speedcooka:
30 dag pieczarek
pół opakowania mrożonego groszku
niewielka cebula
2 ząbki czosnku
3 płaty suszonych pomidorów w zalewie
łyżka zalewy z suszonych pomidorów
łyżka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
łyżka oliwy do smażenia

Do naczynia miksującego wsypujemy mrożony groszek. Zalewamy wodą 2 cm ponad groszek, solimy i gotujemy: obroty-0, temperatura-gotowanie, czas-10 minut.Odcedzamy pozostawiając łyżkę wody, w której groszek się gotował.


Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki, lekko oprószamy solą i pieprzem i smażymy. W trakcie smażenia dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy do lekkiego zrumienienia.
Płaty pomidorów kroimy w średniej wielkości kostkę. Podsmażone pieczarki, ugotowany groszek i pomidory łączymy. Dodajemy wodę z gotowania groszku, łyżkę zalewy z pomidorów, zioła prowansalskie i wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia miksującego i krótko dusimy: obroty-0, temperatura-gotowanie, czas-3 minuty. Po uduszeniu doprawiamy do smaku.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. zaraz biegnę po te suszone pomidory :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Hi dear,
    You recently followed my blog with gfc, but it expires. I wish we could stay in contact. It would be great if you could follow my blog on bloglovin', I will be doing the same.
    Love, Anna

    www.fashionanna.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze i na pewno wypróbuję powyższy przepis. Tego typu dania przygotowuję w domu w specjalnym garnku, który nabyłam ostatnio na https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/garnki-i-rondle. Naczynie idealnie nadaje się do gotowania, jak i pieczenia w piekarniku. Zawsze gulasz na początku duszę, a potem wstawiam do piekarnika bezpośrednio w naczyniu. Jest to dla mnie bardzo wygodne rozwiązanie.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...