środa, 15 maja 2013

Pasta fasolowo-pieczarkowa

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty do kanapek. Wystarczy zestawić ze sobą kilka składników, zmiksować, dosmaczyć i gotowe. Staram się, żeby zawsze w pojemniczku lub pojemniczkach w lodówce było coś, czym można by było w każdej chwili posmarować kromkę chleba.
Pastę z fasoli robię dość często. Po pierwsze zawsze smakuje, po drugie wspaniałe źródło białka. Tym razem oprócz nieodzownego jajka dodałam podsmażone z cebulką pieczarki i pełną witamin natkę pietruszki. Ach, jak pachnie natka!:) 

Pasta fasolowo-pieczarkowa

3/4 szklanki suchej fasoli jaś
2 cebule
6 pieczarek
jajko na twardo
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
łyżeczka masła do smażenia

Fasolkę płuczemy, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na  noc. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości-godzina powinna wystarczyć. Pieczarki i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Studzimy. Fasolę, cebulę, pieczarki i pokrojone w kawałki jajko miksujemy, dodajemy posiekaną natkę i dosmaczamy.
Smacznego!

Wersja na speedcooka:
3/4 szklanki suchej fasoli jaś
2 cebule
6 pieczarek
jajko na twardo
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
łyżeczka masła do smażenia

Fasolkę płuczemy, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na noc. Odcedzamy, wrzucamy do naczynia miksującego, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości: obroty-0, temperatura-gotowanie, czas-1 godzina. Pieczarki i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Studzimy. Cebulę, pieczarki i pokrojone w kawałki jajko wrzucamy do fasoli i miksujemy; obroty-10, czas-20 sekund. Dodajemy posiekaną natkę i dosmaczamy.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. A u Ciebie tak zdrowo i kolorowo. Pasta musi być smaczna.
    Ściskam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...