sobota, 11 maja 2013

Sałatka pieczarkowo-jajeczna

Za oknem gorąco. Cudnie gorąco! To fantastyczne, że gdy przychodzą takie dni, w których nie udaje nam się ukryć małych mankamentów nadmiarów wszelakich pod ubraniem, organizm domaga się o dietetyczne i lekkie dania:) Co więcej, chce dań takich, przy których nie przyjdzie nam stać długo w kuchni, bo przecież jest tyle innych fantastycznych miejsc, gdzie słońce czeka tylko, by nas porozpieszczać.
Mam dziś dla Was sałatkę pieczarkowo-jajeczną. Początkowo planowałam podsmażyć pieczarki na masełku, ale postanowiłam zaeksperymentować. Zastanawiałam się, czy gotowanie pieczarek na parze ma sens, ale wierzcie mi: ma! Usmażone na masełku uwielbiam, bo oprócz swojego smaku nabierają również maślanego, a te gotowane na parze, lekko oprószone ziołami prowansalskimi zupełnie mnie zaskoczyły!

Przepis dopisuję do zakładki dieta ze speedcookiem jako kolacja, ale można równie dobrze zacząć nią dzień, w te słoneczne zastąpić nią obiad, a i przekąską stać się może, bo lekka, szybka i pełna witamin.

Sałatka pieczarkowo-jajeczna
3 jajka na twardo
5 średnich pieczarek
pół czerwonej papryki
pół sałaty
garstka rukoli
mały jogurt naturalny (150g)
sok z połowy cytryny
ząbek czosnku
2 łyżeczki ziół prowansalskich
łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku

Pieczarki myjemy, kroimy na pół. Układamy je w sicie do gotowania na parze, oprószamy delikatnie solą, pieprzem i łyżeczką ziół prowansalskich.Gotujemy na parze ok 15 minut. Po ugotowaniu kroimy je jeszcze raz na pół. Paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę, jajka na ósemki, sałatę drzemy na kawałeczki. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy rukolę.
Robimy sos: mieszamy jogurt z sokiem z cytryny, dodajemy łyżeczkę ziół prowansalskich, cukier i przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Dosmaczamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy warzywa.
Smacznego:)

Wersja na speedcooka:
3 jajka na twardo
5 średnich pieczarek
pół czerwonej papryki
pół sałaty
garstka rukoli
mały jogurt naturalny (150g)
sok z połowy cytryny
ząbek czosnku
2 łyżeczki ziół prowansalskich
łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku

Pieczarki myjemy, kroimy na pół. Układamy je w sicie do gotowania na parze, oprószamy delikatnie solą, pieprzem i łyżeczką ziół prowansalskich. Do naczynia miksującego wlewamy litr wody. Gotujemy na parze: obroty-0, temperatura-gotowanie na parze, czas-15 minut. Po ugotowaniu kroimy je jeszcze raz na pół. Paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę, jajka na ósemki, sałatę drzemy na kawałeczki. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy rukolę.
Robimy sos: mieszamy jogurt z sokiem z cytryny, dodajemy łyżeczkę ziół prowansalskich, cukier i przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Dosmaczamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy warzywa.
Smacznego:)

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...