poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Tymbaliki pieczarkowo-drobiowe z pomidorową salsą

Co tu dużo mówić: są pyszne:) Delikatne delikatnością mięska z piersi kurzej, pachnące pieczarkami, z nutką czosnku. Do tego pomidorowa prosta salsa z pomidorów i bazylii, skropiona oliwą z oliwek. 
Dobre na ciepło, na zimno też się świetnie sprawdziły - w większości na kanapkach Syna:)

Ugotowałam pierś kurczaka na parze, ale jeśli zostało Wam nieco mięska na przykład z wczorajszej zupy, też świetnie się sprawdzi. Czasem z premedytacją gotując rosół wrzucam więcej mięska.

Tymbaliki pieczarkowo-drobiowe
z pomidorową salsą

6 muffinek:
Tymbaliki:
pół piersi kurczaka
259 g pieczarek
cebula
jajko
duży ząbek czosnku
3 gałązki natki
sól, pieprz, ostra papryka do smaku

Pierś kurczaka kroimy na średnie kawałki, oprószamy solą i pieprzem i gotujemy na parze około 20 minut (do miękkości). Cebulę siekamy, pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy razem na niewielkiej ilości oliwy. Gotowe mięso i warzywa wrzucamy do malaksera, dodajemy pokrojony ząbek czosnku, posiekaną natkę, wbijamy jajko i miksujemy chwilę do połączenia składników. Doprawiamy do smaku. Masę nakładamy do foremek i pieczemy w 180 stopniach 25 minut do zrumienienia.

Salsa:
2 pomidory
kilka listków świeżej bazylii (lub natki)
łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu

Pomidory kroimy na niewielką kostkę. Bazylię siekamy. Wrzucamy wszystko do miseczki, dodajemy sól i pieprz, skrapiamy oliwą. Mieszamy i gotowe:)

Wersja na speedcooka:
Tymbaliki:
pół piersi kurczaka
259 g pieczarek
cebula
jajko
duży ząbek czosnku
3 gałązki natki
sól, pieprz, ostra papryka do smaku

Pierś kurczaka kroimy na średnie kawałki, oprószamy solą i pieprzem i gotujemy na parze: obroty 0, temperatura gotowanie na parze, czas 30 minut. Cebulę siekamy, pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy razem na niewielkiej ilości oliwy. Gotowe mięso i warzywa wrzucamy do malaksera, dodajemy pokrojony ząbek czosnku, posiekaną natkę, wbijamy jajko i miksujemy: obroty 7, temperatura 0, czas 15 sekund. Doprawiamy do smaku. Masę nakładamy do foremek i pieczemy w 180 stopniach 25 minut do zrumienienia.
Salsa:
2 pomidory
kilka listków świeżej bazylii (lub natki)
łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu

Pomidory kroimy na niewielką kostkę. Bazylię siekamy. Wrzucamy wszystko do miseczki, dodajemy sól i pieprz, skrapiamy oliwą. Mieszamy i gotowe:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...