Ryba zagościła dziś na naszym stole. Makaron ryżowy i sos sojowy w sałatce - tak lekko po japońsku:)
Rybkę potraktowałam parą. Gdy zażywała sauny, pokroiłam warzywa, zalałam wrzątkiem makaron, szybki sosik. Uwielbiam szybkie obiady! Zwłaszcza jak jestem zajęta i mimochodem zerknę na zegarek, a tu dochodzi 14sta. Zdarza się, oj zdarza:)
Ryba na sałatce z makaronem ryżowym
na 2 porcje:
2 kawałki ulubionej ryby
400 g makaronu ryżowego
pół główki sałaty lodowej (masłowa też może być)
2 świeże ogórki
1 pomidor
pół pęczka natki pietruszki
Sos:
ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
W wersji dietetycznej rybę gotujemy na parze - w zależności od wielkości około 20 minut. Rybkę również możemy usmażyć na maśle. W obu przypadkach oprószamy ją solą i pieprzem.
Z makaronem ryżowym postępujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj wystarczy wrzucić go do osolonego wrzątku i przykryć na 10 minut, ale zdarza się, że trzeba chwilkę pogotować. Gdy będzie gotowy, osączamy go i studzimy
Sałatę rwiemy na niewielkie kawałki, obrane ogórki kroimy w większą kostkę, pomidory również. Natkę siekamy.
Robimy sos, czyli mieszamy wszystkie składniki, czosnek siekamy drobno lub wyciskamy przez praskę.
Warzywa mieszamy z makaronem, polewamy sosem, nakładamy na talerz. Na sałatce układamy gotową rybę. Smacznego:)
Wersja na speedcooka:
na 2 porcje:
2 kawałki ulubionej ryby
400 g makaronu ryżowego
pół główki sałaty lodowej (masłowa też może być)
2 świeże ogórki
1 pomidor
pół pęczka natki pietruszki
Sos:
ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Rybę oprószamy solą i pieprzem, układamy na sicie. Do naczynia miksującego wlewamy pół litra wody i gotujemy na parze: obroty - 0, temperatura - gotowanie na parze, czas - 20 minut.
Z makaronem ryżowym postępujemy
wedle instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj wystarczy wrzucić go do
osolonego wrzątku i przykryć na 10 minut, ale zdarza się, że trzeba
chwilkę pogotować. Gdy będzie gotowy, osączamy go i studzimy
Sałatę rwiemy na niewielkie kawałki, obrane ogórki kroimy w większą kostkę, pomidory również. Natkę siekamy.
Robimy sos, czyli mieszamy wszystkie składniki, czosnek siekamy drobno lub wyciskamy przez praskę.
Warzywa mieszamy z makaronem, polewamy sosem, nakładamy na talerz. Na sałatce układamy gotową rybę. Smacznego:)
smaczny i zdrowy pomysł:)
OdpowiedzUsuń