środa, 2 stycznia 2013

Chleb otrębowy

To właściwie nie jest chleb lecz jego namiastka, zamiennik. Ci, którzy mieli do czynienia z kontrowersyjną dietą białkową, na pewno znają ten chlebek. Ja na tę dietę skusiłam się te jakieś dwa lata temu, kiedy zaczynało się o niej robić głośno. Trzy dni - tyle wytrzymałam. A dokładniej mój organizm, bo dnia czwartego zaczął się bunt.
Lecz ja nie o diecie chciałam pisać jako takiej lecz o tym, że wiele przepisów z książki Pierra Dukana wypróbowałam i świetnie się sprawdzają nie jako składniki diety lecz jako potrawy pełne białka czy błonnika, czyli tego, z czego warto zrobić sobie od czasu do czasu "zastrzyk".
Upiekłam ten chlebek-niechlebek (bo nie wiem, jak nazwać otręby sklejone jajkami i serkiem) i fajny jest:) Kilka małych kromeczek na śniadanie dostarcza dzienną dawkę błonnika.
Polecam w ramach eksperymentu i zrobienia czegoś dobrego dla żołądka:)

Chleb otrębowy

12 łyżek otrąb
4 jajka
5 łyżek naturalnego serka homogenizowanego
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka soli.

Mieszamy suche składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy suche składniki, mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy masę do wysmarowanej masłem keksówki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Wyłączamy piekarnik, a chlebek wyjmujemy z niego po minimum pół godziny lub zostawiamy zupełnie do wystygnięcia. Kroimy, gdy zupełnie wystygnie.
Smacznego i na zdrowie:)

11 komentarzy:

  1. czy użyłaś otrąb pszennych???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymieszałam pszenne z żytnimi mniej więcej po połowie. Kupuję zawsze opakowanie jednych i drugich i mieszam razem w jednej puszce.

      Usuń
  2. Witam.
    Trafiłam tutaj przez przypadek i jestem zachwycona:D
    Super przepisy( w tym te "dietetyczne" z racji mojego noworocznego postanowienia DIETA).
    mam pytanie co do tego chlebka-zamiast otrąb mogę dać płatki owsiane z różnorakimi nasionami(moje domowe musli)??

    Pozdrawiam, Asieńka

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Asieńko,
    dziękuję za miłe słówka i czuj się jak u siebie w domu:)
    Pojęcia nie mam, jak by wyszło z płatkami. Otręby mają to do siebie, że wchłaniają wilgoć i w połączeniu z jajkami tworzą spójną całość. Może spróbuj te płatki zmielić? Będą przypominały troszkę otręby, troszkę mąkę, a nadal pozostaną płatkami (to znaczy tylko z natury, nie z wyglądu:))
    Ale czy się uda, nie ręczę. Daj znaczek, gdy się odważysz:)
    Miłego dnia***

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmmm....to może lepiej przy okazji wizyty w sklepie zakupie otręby:D
    Dam znać jak wypróbuję przepis:)
    Asieńka

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,
    chlebek-niechlebek upiekłam wczoraj(jednak dałam otręby). Smak mnie trochę zaskoczył ,ale w połączeniu z serkiem czy warzywami polecam jak najbardziej :)
    Asieńka

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy serek homogenizowany można zastąpić zwykłym białym twarozkiem bądź jogurtem naturalnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twarożkiem raczej nie, bo będzie za suchy. Natomiast jogurtem można spróbować, choć pewnie wtedy trzeba dodać odrobinę więcej otrąb.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...