Szukałam przed Świętami przepisu na ciasto z kremem, bo za takimi przepada mój Syn. Zaczęłam od mojego zbioru karteczek. Znalazłam coś, co stało się hitem na naszym stole!
Kartka z wydrukowanym przepisem była nieco pożółkła. Wygląda na to, że swoje odczekała. Poszperałam dziś po blogach w poszukiwaniu tego, z którego ciasto sobie bezczelnie ściągnęłam i znalazłam u Moniki. Patrzę teraz na Jej zdjęcia i na moje - ciasto Moniki wygląda bardziej apetycznie, więc jeśli mój post nie zachęci Was do zrobienia tego cudu, zajrzyjcie do Niej koniecznie:) Zdjęcia robiłam w świątecznej bieganinie między stołem, kuchnią i tymi, którzy nie mogli się doczekać, by rzucić się na tę słodkość z łyżeczką zanim ciasto na dobre stężało:)
Na spodzie czekoladowe ciasto, wyżej krem cappuccino, potem bita śmietana i wszystko to stonowane gorzkim sypkim kakao. Niebiańskie!
Moje dwie zmiany: zrezygnowałam z dodatku likieru kawowego do mas oraz do bitej śmietany dodałam trzy łyżki cukru wiedząc, że Syn każdą z części będzie jadł oddzielnie - już tak ma:)
Ciasto latte macchiato
Ciasto:
1/4 szklanki cukru
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżki suchego maku
łyżka suchej mielonej kawy
łyżeczka proszku do pieczenia
Suche składniki mieszamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka nadal ubijając. Na koniec dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem blachę (duża prostokątna jest idealna) i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest surowe w środku.
Masa cappuccino:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cappuccino (dałam waniliowe)
1/4 szklanki cukru
pół litra mleka
kostka masła lub margaryny
ew. łyżka likieru kawowego
Nie wiem, jak gotujecie budyń - szkoła mówi, że suche składniki mieszamy z niewielką ilością mleka, resztę mleka zagotowujemy i wlewamy wymieszany budyń do gotującego się mleka. Ja nigdy się w to nie bawiłam lecz wlewam zimne mleko do garnka, wsypuję proszek, mieszam dokładnie i zagotowuję nie przestając mieszać. Tak też zrobiłam tym razem. Oczywiście gotujemy budyń bez tej kostki masła. Budyń studzimy. Ucieramy masło i gdy będzie już gładkie, powoli dodajemy budyń nie przestając ucierać. Nakładamy na wystudzone ciasto.
Bita śmietana:
pół litra śmietanki 30%
3 łyżki żelatyny
ew. 3 łyżki cukru
i ew. 2 łyżki likieru kawowego
Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy żelatynę. Wykładamy masę na ciasto. Wierz posypujemy gorzkim kakao.
Smacznego słodkiego!
hej Moniczko,a jak by ta koste masla czys mozna zastapic to chetnie sprobuje,np.serkiem mascarpone_co ty o tym myslisz
OdpowiedzUsuńIzuś, ta masa to klasyczna masa karpatkowa, więc masła w ogóle nie czuć. Choć przyznaję, że wiedza o tym, że ono tam jest nie jest miła;) Myślę, że gdybyś wzorowała się na tiramisu dodając do niego cappuccino, efekt byłby dobry. Jak spróbujesz, daj znaczek koniecznie:)
UsuńJa robię podobne ciasto i to bez masełka.
UsuńZapraszam na rozpustnegotowanie.blogspot.com/2014/02/torcik-latte-macchiato.html
piękne ciasto :) zapisuję do zrobienia!!
OdpowiedzUsuńwow kawa i ciacho w jednym ;) już je lubię :)
OdpowiedzUsuńNo tak: dwa w jednym jak nic:)
UsuńMmmmmm, pyszotka. Szkoda, że nie mogę sobie teraz pozwolić na takie delicje.
OdpowiedzUsuńŚciskam Ilona
Kochana, na wszystko jest pora, a i potęsknić też miło:) Buziaki*** Słodkie:)
UsuńO matko... Padłam, ale się pozbierałam, żeby wydrukować przepis :-D
OdpowiedzUsuńOj zrobię na pewno!
Pozbierałaś się-kamień spadł mi z serca:)
UsuńJak zrobisz, daj znaczek. O ile nie padniesz:)
Buziaki Moniś***
Zrobiłam :-) Jest PYCHA!!!
Usuńhttp://garymoniki.blogspot.com/2013/01/ciasto-latte-macchiato.html
I tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńbardzo kuszący wypiek, muszę wypróbować;)
OdpowiedzUsuńczyli jak ten budyn w koncu zrobic? bo chce zrobic na ndz, ale dopeiro sie ucze piec i nie bardzo rozumiem jak zrobic ta mase/budyn :)
OdpowiedzUsuńi jeszcze pytanie mam takie-czy to jest przepis na taka zwykla, duza brytwanke czy mniejsza?:)
OdpowiedzUsuńBudyń możesz zrobić klasycznie, czyli wymieszać suche składniki w niewielkiej ilości mleka, resztę mleka zagotować i wlać mieszankę na wrzące. Potem mieszasz do zagotowania. Lub możesz tak, jak ja: wsypać wszystko do mleka i zagotować. Tylko trzeba cały czas mieszać.
UsuńPrzepis jest na dużą blachę.
aha to ja tez zrobie tak jak Pani, zeby bylo szybciej :) dziekuje bardzo ! Wyglada smakowicie i musze sprobowac upiec !:)
OdpowiedzUsuńCiasto jest rewelacyjne :). Podałam je ostatnio moim gościom i każdy był zachwycony. Do podawania tego typu ciast polecam szklaną paterę. Przydadzą się też tu specjalne sztućce https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw takie jak nożyk do krojenia oraz łopatka. Za ich pomocą mogę zawsze dokładnie, a także sprawnie nałożyć ciasto na talerzyki.
OdpowiedzUsuńWitam czy zamiast żelatyny mogę dodać smietan fix
OdpowiedzUsuń