piątek, 7 grudnia 2012

Jajecznica z awokado i szczypiorkiem

Ktoś kiedyś...
Wcale nie tak dawno i do tego na naszym rodzimym polskim podwórku powiedział: "Nieważne jak się zaczyna lecz jak się kończy". W niektórych aspektach życia jestem za;) Ale świadome bezkompromisowe NIE! jeśli chodzi o śniadanie. Pozdrawiam wszystkich tych, którzy nie jedzą śniadań. To najpiękniejsza i najsmaczniejsza pora dnia.
Ale dziś mi było dobrze! W środę kupiłam dwa awokado. Z półtorej (dlaczego z półtorej, nie pytajcie, bo nie wiem:)) zrobiłam guacamole, a te biedne pół swojej chwili doczekało dzisiejszego ranka. 
Kilka niewielkich ruchów nożem, kilka widelcem i wyszła uczta doskonała. Znając życie, pewnie już ktoś gdzieś kiedyś wpadł na ten sam pomysł i przepis znajduje się w sieci. Ja sobie porannie zaimprowizowałam i bardzo polecam!

Jajecznica z awokado i szczypiorkiem

Na jedną porcję:
pół awokado
2 jajka
pół pęczka szczypiorku
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
łyżka masła
dodatki: pomidor i chlebek razowy

Połówkę awokado kroimy w niewielką kostkę, siekamy czosnek i szczypiorek. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy awokado i czosnek. Smażymy około minuty. W tym czasie rozkłócamy jajka, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz szczypiorek. Wlewamy na patelnię i mieszamy aż się zetnie.
Nakładamy na talerz. Pomidorek i chlebek na dodatek i pięknie ZACZYNAMY dzień:)

Ps. Pestka awokado wylądowała w kieliszku z wodą do wykiełkowania. Trzymajcie kciuki, bo mam marzenie być posiadaczką drzewka awokado:)
Ps2. Jak dzień skończycie, to już w Waszej kwestii:)

6 komentarzy:

  1. Awokado jest, jajka są, szczypiorek - obecny. Zamiast śniadania, zrobię sobie późną kolację :)
    Zaraz wracam
    Głodna Ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zacząć czy skończyć-co za różnica?:) Grunt, żeby dobrze;)

      Usuń
  2. Uwielbiam awokado, kupuje często, ale o jajecznicy z nim nie słyszałam... może być pycha :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc ja tez nie słyszałam:) Ale od czego są fanaberia w kuchni?;)

      Usuń
  3. W lodówce leży pół awokado, jaja świeże mam, szczypior też... idę robić pyszne śniadanko!
    Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z przyjemnością sobie kiedyś taką jajecznice przyrządzę.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...