Klasyczne guacamole to awokado z odrobiną soli i kilkoma kroplami soku z cytryny. Meksykanie traktują ją jako dip, podając z chipsami lub nachos. Ja dodaję jeszcze czosnek, odrobinę oliwy z oliwek i mój ukochany świeżo mielony pieprz. Dzięki tym składnikom pasta nabiera wyrazu i nie jest mdła. No właśnie: pasta - ja guacamole zamieniam na pastę do chleba. Bez masła.
Guacamole
1 awokado
łyżeczka soku z cytryny
zmiażdżony ząbek czosnku
łyżeczka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do miseczki i rozgniatamy widelcem (zdecydowanie polecam tłuczek do ziemniaków) razem z czosnkiem. Dodajemy resztę składników, mieszamy, nakładamy na świeży chlebek i patrzymy jak zza chmur wychodzi słońce:)
Smacznego!
u mnie w Domu.. to też pasta do chleba w zastępstwie masła. robimy ją rzadko, dlatego nigdy się nie znudzi. koniecznie z czosnkiem. lubię ten intensywnie zielony kolor.
OdpowiedzUsuńMniam.. ja robię wersję Nigelli Rocomole:) tyle, że w mojej wersji jest to Lazumore i lubię wciągać z selerem naciowym jako dip. Zdecydowanie polecam i to jedyna wersja avokado, do której przekonałam męża, a sama lubię Twoją wersję, jest znakomita.
OdpowiedzUsuńPyszota.
A ja jakoś do awokado nie mogę się przekonać, może dlatego, że bez dodatków jest mdłe. Spróbuję zaostrzyć czosnkiem, bo czosnek kocham we wszystkim.
OdpowiedzUsuńJa bez czosnku i cytryny też awokado nie zjem:)
OdpowiedzUsuńZa leniwa jestem żeby tylko dla siebie pastę jakąkolwiek robić ... po prostu kroję avocado w plastry, układam na pieczywie, odrobinkę posolę ..... avocado z pieczywem jest pyszne!
OdpowiedzUsuńA może też pastę spróbuję zrobić? Tylko, że nikt w domu oprócz mnie nie zachwyca się smakiem avocado ... .
no i nie zapomnijcie o kolendrze!!!
OdpowiedzUsuń