wtorek, 28 sierpnia 2012

Kotlety z kapusty

Dostałam do zrecenzowania książkę z przepisami Aliny Stradeckiej "Kuchnia na każdą kieszeń. Zupy, dania główne, desery". Nie sposób napisać recenzję o przepisach, nie wypróbowawszy choćby kilku. Recenzja będzie za kilka dni, dziś przepis na kotlety z kapusty z rozdziału "Warzywa".
Robiłam wielokrotnie kotlety z kapusty - uwielbiamy je! Moje są troszeczkę inne, ale dziś trzymałam się przepisu z książki. Wyszły niezłe, choć jak dla mnie masa była zdecydowanie za rzadka do formowania, a po usmażeniu były maziste. Po usmażeniu pierwszego musiałam troszkę zaimprowizować, by wyglądały tak, jak na zdjęciu. Poniżej przepis z książki, a pod nim uwagi dotyczące drobnych różnic pomiędzy moimi a dzisiejszymi. W każdym bądź razie, jeśli jeszcze ich nie jedliście, najwyższy czas:)

Kotlety z kapusty

pół kg białej lub włoskiej kapusty
150 g pieczarek
cebula
3 jajka
2-3 łyżki kaszy manny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
masło do smażenia
mąka i bułka tarta do panierowania

Kapustę kroimy w kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut. Odcedzamy.
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kapustę mielimy wraz z podsmażonymi pieczarkami, dodajemy 2 jajka, natkę, kaszę manny. Wyrabiamy masę i przyprawiamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron.

A teraz moje kotlety. Po ugotowaniu kapusty mielę najpierw ją, potem przekładam na drobne sito i delikatnie uciskam, by pozbyć się nadmiaru wody. Dopiero w takim stanie dodaję ją do podsmażonych pieczarek z cebulą i wtedy spokojnie jedno jajko wystarczy. Do mielenia dodaję też dwa ząbki czosnku. Zamiast kaszy manny dodaję pół na pół bułkę tartą oraz otręby, odstawiam na kilkanaście minut - dzięki temu masa nabiera gęstości odpowiedniej do formowania. I jeszcze panierowanie - wystarczy bułka tarta.
Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Och, taki leń ostatnio mnie ogarnął, a tu takie smakołyki. Mniam,
    Ściskam Ilona

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis. Lubie zjesc od czasu do czasu vegojedzonko

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...