sobota, 30 czerwca 2012

Sznycle z kalafiora

Zastanawiam się, czy znam kogoś, kto nie lubi kalafiora. Znam osoby, które nie lubią szpinaku, brukselki, czosnku. Nawet jedną, która drży na myśl o grzybach. Ale kalafior? Nie przypominam sobie.
Sznycle z kalafiora to świetny pomysł na letni obiad. Moje były z pomidorami posypanymi świeżą bazylią, ale sprawdzają się podane z ziemniaczkami i dowolną surówką.

Sznycle z kalafiora

pół kalafiora
pół pęczka natki
łyżeczka masła (powinno być miękkie, więc warto wyjąć wcześniej z lodówki)
jajko
bułka tarta
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Kalafior gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy i studzimy. Szatkujemy na niewielkie kawałeczki i wrzucamy do miseczki. Dodajemy posiekaną natkę, jajko, masło i mieszamy. Zagęszczamy bułką tartą (około 6 łyżek), odczekujemy kilka minut, by bułka wchłonęła wilgoć z kalafiora. Dosmaczamy solą i pieprzem. Formujemy sznycelki, obtaczamy w bułce i smażymy na rumiano z dwóch stron. I gotowe:)
Smacznego!

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...