piątek, 6 lipca 2012

Flądra w sosie holenderskim na szpinaku

Zrobiłam dziś sobie rybną ucztę. Przyznaję, nie było łatwo, bo żar leje się z nieba, a trzeba postać troszkę przy palnikach mieszając w kilku garnkach podczas gdy poniżej ryba w piekarniku. Ale było warto!
Cytrynowy sos holenderski jadłam dwa razy w życiu w restauracji i za każdym razem obiecałam sobie, że odtworzę go w domu. Przepis znalazłam w książce Charles'a Clark'a i muszę przyznać, że smakuje jak ten mi znany, więc polecam bez wyrzutów sumienia.
Upiekłam flądrę, ale oczywiście każda inna ryba świetnie się sprawdzi. A szpinak? No cóż, stęskniłam się za nim:)

Flądra w sosie holenderskim na szpinaku

na dwie porcje:
dwie duże rybki (tuszka lub filet)
200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
2 ząbki czosnku
łyżka masła
sól i pieprz do smaku
plasterki cytryny i gałązki kopru do dekoracji

sos holenderski:
100 g masla
lyżka octu winnego
łyżka wody
pół liścia laurowego
2 ziarenka pieprzu
2 żółtka
łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Zaczynamy do ryby. Układamy ją w żaroodpornym naczyniu, posypujemy delikatnie solą i pieprzem, układamy na wierzch kawałeczki masła, przykrywamy i wstawiamy do 180 stopni na około 20-25 minut.
Do szpinaku dodajemy posiekany czosnek, sól i pieprz (niewiele, później doprawimy) dusimy podlewając wodą do miękkości. Ja miałam własnoręcznie mrożony szpinak w listkach, które po uduszeniu rozdrobniłam malakserem. Dosmaczamy.
Gdy rybka się piecze, a szpinak dusi, zabieramy się za sos holenderski. Roztapiamy masło i odstawiamy do przestudzenia. W drugim rondelku mieszamy wodę z octem winnym, dodajemy ziarenka pieprzu i listek laurowy, wstawiamy na ogień i redukujemy do jednej łyżki. Wyciągamy przyprawy.
Żółtka roztrzepujemy, dodajemy zredukowany ocet. Wstawiamy naczynie do drugiego wypełnionego wodą i cały czas mieszamy. Gdy sos zaczyna gęstnieć, małą strużką wlewamy rozpuszczone masło nie przestając mieszać. Na koniec sok z cytryny i zdejmujemy z ognia. Teraz czas na doprawienie solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.
Szpinak nakładamy na talerz, układamy rybkę, polewamy sosem i dekorujemy plasterkami cytryny i koperkiem.
Smacznego:)

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...