sobota, 23 czerwca 2012

Masło orzechowe

"Masło orzechowe teraz to jakiś żart. Najlepsze było to, które Ciocia przywoziła z Kanady" - powiedział mój Syn. Fakt, to dopiero było masło! Cioci od kilku lat już nie ma. I masło już nie to, co dawniej.
Przypomniałam sobie, że gdzieś widziałam kiedyś, jak takie masło zrobić. Zabijcie mnie, ale za nic nie pamiętam gdzie. Przyszedł czas, by spróbować.

W pracę obułam Syna - w końcu to jemu się za masłem orzechowym tęskni. Zresztą to nie praca dla mnie, bo przepis potwornie skomplikowany, dużo składników i nie wszystkie łatwo dostępne. Trzeba siły i cierpliwości. Że nie wspomnę o pracochłonnej, trudnej i czasochłonnej obróbce.
Żartowałam:)
Do dzieła ci, którzy masła orzechowego łakną!

Masło orzechowe

Składniki: orzeszki solone.
Obróbka: miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Kto się nabrał?:)

7 komentarzy:

  1. Ja się nie nabrałam, bo jakiś czas temu też sama robiłam i banalność wykonania oraz przerażająca rozbieżność cenowa sprawiają że już chyba do sklepowego nie wrócę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja! Ja się nabrałam i przyznaję się bez bicia :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też się nabrałam, bo czytałam po kolei z zapałem, a tu BACH.....świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też się nabrałam, w końcu blond to blond, nawet jeżeli ufarbowany...
    Ale, że chodzi o orzeszki solone takie z puszki? Feliksy przypuśćmy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie takie! Ja kupuję w torebce-od razu tej dużej. Przy takim masłożercy w domu nie sposób się rozdrabniać:)

      Usuń
  5. a co z takimi zwykłymi w łupinkach? też można nich zrobić? co dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, tylko orzeszki ziemne i najlepiej solone, bo wtedy masło jest idealnie dosmaczone.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...