środa, 4 stycznia 2012

Omlet z grillowanymi pomidorami

Lubię połączenie jajek, pomidorów i bazylii. Nie ma co się oszukiwać, pomidory o tej porze roku same w sobie smaku nie mają. Nawet oddane we władanie jajek i bazylii ani myślą się z nimi zaprzyjaźnić i współpracować smakowo. Postanowiłam więc najpierw poddać je obróbce wstępnej, czyli potraktować ziołami i troszkę podsuszyć. Zrobiłam to na patelni grillowej, ale spokojnie można zrobić to w piekarniku.
Nieziemskie śniadanie:)

Omlet z grillowanymi pomidorami

Porcja dla jednej osoby:
średni pomidor
2 jajka
łyżka posiekanej świeżej bazylii
łyżeczka suszonej bazylii
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Pomidor obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Układamy je na wysmarowanej oliwą patelni grillowej lub blasze - ja do smarowania używamy pędzelka i tym samym pędzelkiem smarujemy plasterki pomidora z wierzchu. Posypujemy suszoną bazylią, smażymy (lub zapiekamy) do pierwszego zrumienienia, przerzucamy na drugą stronę - po zarumienieniu pomidory są gotowe.

Podczas gdy pomidory nabierają aromatu, rozbijamy jajka. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej puszysty omlet, najpierw ubijamy białka z solą, potem dodajemy żółtka. Ja jednak najbardziej lubię omlet z lekko roztrzepanych jajek, więc używam tylko widelca. Dodajemy sól, pieprz i świeżą bazylię.
Patelnię smarujemy oliwą, wylewamy masę jajeczną, na wierzch układamy zgrillowane plasterki pomidorów i suszymy omlet na małym ogniu, aż jajka zupełnie się zetną. I omlet gotowy:)

A jak troszkę zostanie, pyszne jest na zimno ułożone na kromce chleba posmarowanej serkiem. Lub masełkiem - jak kto woli.

2 komentarze:

  1. Wygląda nieprawdopodobnie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Grillowane pomidory mniam! Niestety nie jestem w stanie zjeść omletu, jajka w takiej formie kompletnie mi nie podchodzą a szkoda bo danie prezentuje się na prawdę świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...