Te paluszki są banalnie proste do wykonania, szybciutkie i absolutnie pyszne.
Mieszamy, wałkujemy, pieczemy i wsuwamy:)
I tylko tyle powiem.
Pikantne paluszki serowe
pół łyżeczki soli
łyżeczka curry
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka musztardy
4 łyżki masła
2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg żółtego sera
niepełna szklanka mleka
około 2 szklanki mąki-tyle, by ciasto dało się zagnieść.
łyżeczka curry
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka musztardy
4 łyżki masła
2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg żółtego sera
niepełna szklanka mleka
około 2 szklanki mąki-tyle, by ciasto dało się zagnieść.
Ser ścieramy na małych oczkach, mieszamy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy na około pół cm i wycinamy paluszki centymetrowej szerokości. Ciasteczka pieką się około 10 minut i trzeba uważać, by nie za mocno się zarumieniły, bo mogą być gorzkie.
A potem już tylko pozostanie wykrzesanie szczypty zdrowego rozsądku, by nie znikły w oka mgnieniu:)
Smacznego!
A nie mowilam:)?. Juz tu jestem, obsliniona, co jest zwazywszy na zdjecie powyzej - naturalne - i lece zagniatac ciasto, co by zdazyc w rozsadnych godzinach spalaszowac te chrupiace cudenka:))).
OdpowiedzUsuńto ja się jutro za nie biorę ;)
OdpowiedzUsuńno nie ... i jak tu człowiek ma coś schudnąć przed latem i urlopem ....
OdpowiedzUsuńzrobiłam - przepyszne !!! Dzięki Moniko :*
OdpowiedzUsuńSylwuś, cieszę się bardzo!
OdpowiedzUsuńPolly, odchudzanie zaczniesz potem:)
Zdecydowanie nie da się przy nich zachować zdrowego rozsądku. Właśnie upiekłam i zjadłam już połowę...z pesto i pomidorami. serowe szaleństwo:)
OdpowiedzUsuńPyszne Właśnie zrobiłam do barszczyku, posypałam dodatkowo - cześć ziołami prowansalskimi, a część kminkiem. Dzięki za super przepis
OdpowiedzUsuń