niedziela, 8 maja 2011

Pikantne paluszki serowe

Te paluszki są banalnie proste do wykonania, szybciutkie i absolutnie pyszne.
Mieszamy, wałkujemy, pieczemy i wsuwamy:)
I tylko tyle powiem.

Pikantne paluszki serowe

pół łyżeczki soli
łyżeczka curry
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka musztardy
4 łyżki masła
2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg żółtego sera
niepełna szklanka mleka
około 2 szklanki mąki-tyle, by ciasto dało się zagnieść.

Ser ścieramy na małych oczkach, mieszamy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy na około pół cm i wycinamy paluszki centymetrowej szerokości. Ciasteczka pieką się około 10 minut i trzeba uważać, by nie za mocno się zarumieniły, bo mogą być gorzkie.
A potem już tylko pozostanie wykrzesanie szczypty zdrowego rozsądku, by nie znikły w oka mgnieniu:)
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. A nie mowilam:)?. Juz tu jestem, obsliniona, co jest zwazywszy na zdjecie powyzej - naturalne - i lece zagniatac ciasto, co by zdazyc w rozsadnych godzinach spalaszowac te chrupiace cudenka:))).

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja się jutro za nie biorę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. no nie ... i jak tu człowiek ma coś schudnąć przed latem i urlopem ....

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam - przepyszne !!! Dzięki Moniko :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Sylwuś, cieszę się bardzo!
    Polly, odchudzanie zaczniesz potem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie nie da się przy nich zachować zdrowego rozsądku. Właśnie upiekłam i zjadłam już połowę...z pesto i pomidorami. serowe szaleństwo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne Właśnie zrobiłam do barszczyku, posypałam dodatkowo - cześć ziołami prowansalskimi, a część kminkiem. Dzięki za super przepis

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...