środa, 23 marca 2011

Batoniki

Należę do tej części społeczeństwa, że słodycze mogłyby niemal nie istnieć. Piszę "niemal", bo bez przesady:)
W mojej części społeczeństwa na słodycze nalatuje. Jak już naleci, powinno być po całości, ale tym razem postanowiłam wypróbować połączenie słodkości z dobrymi składnikami.
Przepis spisany z programu "Rewolucja na talerzu". Cała góra cudowności połączona miodem-musicie spróbować!

Batoniki

4 łyżki miodu
2 łyżki mleka zagęszczonego
8 łyżek  płatków owsianych
100g orzechów (ja dodałam laskowe, ale mogą też być włoskie)
100g płatków migdałów
4 łyżki zarodków pszennych

Płatki prażymy na suchej patelni, osobno prażymy orzechy (nieco je posiekałam), osobno migdały.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy miód do spienienia, dodajemy mleko skondensowane i chwilę podgotowujemy. Na pieniącą się masę wsypujemy zarodki i po chwili resztę suchych składników. Mieszamy na maleńkim do połączenia. Wykładamy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru, wałkujemy na równomierną grubość, obciążamy, studzimy i kroimy.

Pycha!

7 komentarzy:

  1. Brzmi i wygląda genialnie :) Na pewno wypróbuję już wkrótce!

    OdpowiedzUsuń
  2. o, i to jest bardzo zdrowa przekąska:-) choć bardzo, bardzo kaloryczna:-) Ale warto spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Już mi ślinka leci !!! Ostatnio cały czas bym jadła coś słodkiego....

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda super, składniki też super ale to chyba ma sporo kalorii co ???

    OdpowiedzUsuń
  5. Troszkę kalorii ma:)
    Ale ile też wartości pozytywnych w orzechach, migdałach, zarodkach i płatkach! W "Rewolucji na talerzu" batoniki były rekomendowane jako zdrowa przekąska.
    Zresztą dużo nie da się zjeść, bo nie dość, że słodkie (mimo niewielkiej ilości miodu), to sycące.

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczne...ślinię się na widok.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, idę zrobić :) Niestety nie mam tylko zarodów pszennych

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...