To ciasteczka, jak w tytule. Są zdecydowanie znakomite.
Świeże są małymi biszkopcikami, po wystygnięciu chrupiące i delikatne. Rodzynki nasączone alkoholem są genialne. W przepisie jest rum, ale można je podgrzać w nalewce, ewentualnie w wódce wymieszanej z odrobiną miodu. Można też z alkoholu zrezygnować na rzecz mocnej herbaty-wszystko wypróbowałam i świetnie się sprawdza. Jeśli chodzi o herbatę, polecam earl grey.
Nadal idę tropem przepisów ze starego domowego zeszytu, więc te ciasteczka również stamtąd.
Ciasteczka znakomite
1 szklanka mąki3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki rodzynek
pół kostki masła
2 jajka
3-4 łyżki rumu
Rum podgrzewamy, wrzucamy rodzynki i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajka, następnie mąkę i na koniec rodzynki. Ciasto nakładamy na blachę łyżeczką (ciasteczka rosną i rozpływają się, więc nie za gęsto) i pieczemy na złoto.
Smacznego:)
Coś mi się wydaje,że je sobie zrobię, bo mi ślinka cieknie na sam widok:)
OdpowiedzUsuńa jak długo pieczemy i w jakiej temp ?
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie :)
pozdrawiam
rodzynki i rum.. no znakomicie się zapowiada :-)
OdpowiedzUsuńEstoy anotando la receta!!.Tiene un aspecto apetitoso.
OdpowiedzUsuńSaludos desde Argentina
Mniam - megaapetyczne, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńJuż odpowiadam:)
OdpowiedzUsuńCiasteczka bardzo szybko się pieką-gdy piekarnik jest dobrze rozgrzany, to dosłownie kilka minut.
Mój termometr padł zaraz po zakupie kuchenki (to akurat u mnie normalne), piekę więc zupełnie na wyczucie. W tym przypadku myślę, że to było około 180 do 200 stopni.
Trzeba pilnować-jak tylko się zarumienią, wyciągamy. Ciasteczka rozpływają się i robią cieniutkie, więc to trwa na prawdę szybko.
Wypróbowałam już amoniaczki ( dzięki za ostrzeżenie, piekłam je u Mojej Mamy) teraz kolej na Znakomite, bo mam słabość do takich cudeniek. Dla nich gromadzę puszki, które już nie mieszczą sie w szafce, no i które muszę czyś wypełnić...
OdpowiedzUsuńPrzed chwilką wyjęłam z pieca i pare już zjadłyśmy z córką, są naprawdę przepyszne a takie proste.
OdpowiedzUsuń