Uwielbiam te placki! Po stokroć za smak, ale też za prostotę i za wygląd. Smakowity wygląd.
Kto nie próbował, najwyższy czas:)
Placki z cukinii
3 średnie cukinie
2 jajka
3-4 ząbki czosnku
ok. 3 łyżki mąki (by uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany)
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
Jeżeli mamy młode cukinie jeszcze bez nasion i z miękką skórką, myjemy je i ścieramy na średnich oczkach w całości. Jeśli cukinia jest starsza, obieramy ją, wykrawamy gniazda nasienne i dopiero ścieramy.
Startą cukinię dokładnie odciskamy z soku. Dodajemy jajka, mąkę, posiekany lub wyciśnięty czosnek i dosmaczamy. Smażymy na rumiano i zachwycamy się smakiem:)
Smacznego!
Były w środę, lubię je, ale moja wątroba ich nie toleruje- zjadłam więc tylko symbolicznie, ciesząc się smakiem:-)
OdpowiedzUsuńbardzo je lubię i robię przez cały rok jak tylko dopadnę cukinię. Często dodaję posiekaną paprykę lub miąższ pomidorów bez pestek pokrojony w kostkę. Czasem też daję szczyptę proszku do pieczenia, wtedy placuszki są pulchniutkie;)Pyycha sprawa!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Just
i ja uwielbiam te cukiniowe
OdpowiedzUsuńi już mam pomysł na wtorkowy obiad :) dziękuję.
OdpowiedzUsuńuwielbiam te placki, dodaję jeszcze pęczek koperku. PYCHOTKA !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam słonecznie
Jak długo trzeba smażyć te placuszki? Dziś usmażyłam, ale wydaje mi się, że troszkę były surowe. Smażyłam ok. 7-8 min. Czy takie powinny być?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Agata
Witaj Mirko, one są lekko wilgotne w środku-to może sprawia wrażenie, że nie są dosmażone. Ja smażę króciutko, może po minucie-dwie z każdej strony.
UsuńDzięki za odpowiedz:)Czyli moje były usmażone. Fajny masz blog i przepisy, pozdrawiam!
UsuńJa dodaję pokruszoną fetę - wtedy nie solę oczywiście ;)Pycha !
OdpowiedzUsuńO, świetny pomysł! Spróbuję przy kolejnych plackach. Dziękuję:)
Usuńja dodalam ziaren slonecznika, zeby sie fajnie chrupalo :-) strzal w dziesiatke x
OdpowiedzUsuń