czwartek, 12 sierpnia 2010

Drożdżowa chałka z rodzynkami i kruszonką

To wielokrotnie wypróbowany przepis. Pierwszy raz upiekłam tę chałkę kilka lat temu na Wielkanoc -wyszła olbrzymia! I już wiedziałam, że będę wracać do tego przepisu. Formowałam z niego brioszki, piekłam ciasto drożdżowe w blasze, drożdżówki z jagodami, z jabłkami, raz dodawałam bakalie, innym razem startą skórkę z pomarańczy lub z cytryny-co dusza zapragnęła.

A oto przepis podstawowy, czyli

Drożdżowa chałka z rodzynkami i kruszonką

4 i pół cup mąki pszennej (cup=230 ml)
1 cup ciepłej wody
15 g drożdży
10 łyżek cukru
2 łyżeczki soli
2 jajka
2 łyżki oleju
rodzynki
na kruszonkę 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, mąki tyle, by wyszła kruszonka

Z drożdży, łyżeczki cukru, 4 łyżek wody i łyżki mąki robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mieszamy suche składniki, dodajemy resztę składników i dokładnie zagniatamy. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Zagniatamy ponownie i odstawiamy na 30-40 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy, turlamy wałki i pleciemy warkocz. Odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny i pieczemy na rumiano.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. jutro ją zrobię, tylko w tej kruszonce mi coś nie pasuje - nie brakuje tam czasami masła?
    dziękuję za przepis! :o)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście! Zjadłam masło:)
    Już poprawione-dziękuję*

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowna i pięknie wyrośnięta. kruszonkę lubię najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  4. musze wyprobowac ten Twoj przepis bo wyglada pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...