czwartek, 26 sierpnia 2010

Schab wędzony w woku

Dziś pogoda barowa. Do barów mnie nie ciągnie, więc potraktowałam ją jako kuchenną:)
Do uwędzenia mięska w woku zabierałam się rok z kawałkiem. Wczoraj na którymś z kulinarnych blogów (zabijcie, nie pamiętam gdzie) zobaczyłam w ten sposób uwędzone szproty. Szproty spróbuję uwędzić bezwzględnie, a dziś spróbowałam uwędzić schab. Spróbowałam i wyszło:)
Wiem, że tak można wędzić inne mięska. Kurczaka też spróbuję

Schab wędzony w woku

około pół kg schabu

na marynatę: 
2 łyżki oleju
sól, pieprz,
2 ząbki czosnku
ziółka wszelakie

do wędzenia:
3 łyżki liściastej herbaty (ja wymieszałam czarną i zieloną pół na pół)
łyżeczka cukru
dodatki wedle upodobań-ja wsypałam łyżeczkę rozmarynu i kilka ziaren jałowca. Możne dodać inne ziółka, skórkę cytrynową, goździki itp.

Do wędzenia potrzebujemy:
wok z pokrywą
folię spożywczą aluminiową
kilka patyczków do szaszłyków

Wszystkie składniki marynaty mieszamy i wkładamy do niej mięsko. Ja nie byłam pewna rezultatu, więc mięsko podzieliłam na dwie części, ale można zostawić w kawałku i troszkę wydłużyć czas wędzenia. Mięsko zostawiamy w lodówce na 12 godzin.
Przygotowujemy naszą wędzarnię (na zdjęciu poniżej zdjęcie woka po uwędzeniu): na dół woka kładziemy kawał folii aluminiowej. Na dno wsypujemy składniki do wędzenia. Układamy patyczki w ten sposób, by mięso nie dotykało dna, na nie układamy mięso, przykrywamy wok i dokładnie owijamy pokrywkę kawałkami folii-to ważne, by dym nie wydostawał się na zewnątrz.
Trzymamy woka na średnio-dużym ogniu około 5 minut, by herbaciana mieszanka porządnie się rozgrzała i wytworzył się dym. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i wędzimy 40 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozwalamy, by wok ostygł, a dym miał czas jeszcze troszkę podziałać.

Wiem, że można jeszcze wędzić dodając do herbaty suchy ryż lub trociny. Jak wypróbuję-dam Wam znać:)

6 komentarzy:

  1. lubię ten specyficzny smak wędzonego mięsa. woka nie potrzebuję, na wsi mamy mini wędzarnię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ha...ale czary:-) Niesamowity sposób:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. schab wygląda pięknie - bardzo smakowicie, aż chce się spróbować! :o)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ales Ty czarodziejka
    Przewspanaly blokowy(mieszkanie)sposob na wedzarnictwo
    Dzieki za pomyslowosc
    Milego weekendu zycze

    OdpowiedzUsuń
  5. Do przepisu podeszłam z lekkim niedowierzaniem, jednak zdjęcie nęciło mnie cały dzień. Efekt zachwycający! mięsko pyszne i soczyste. Co prawda użyłam innych przypraw do marynaty oraz do "dymu" Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że czary wyszły:) Ja wypróbowałam już kurczaka i rybkę-świetna sprawa!
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...