wtorek, 8 czerwca 2010

Szpinakowy makaron z tuńczykiem i pomidorami

Czyli włoskie fettuccini spinaci con tonno e pomodori. Magia połączenia najlepszych smaków: szpinak, czosnek, pomidory, bazylia, oliwa z oliwek, tuńczyk. 
Taniec na Piazza Venezia:)
Hmmm... rozmarzyłam się. To chyba przez to słońce.
Przepis prościutki, składniki łatwo dostępne, obiad w 15 minut-czego chcieć więcej?

Fettuccini spinaci con tonno e pomodori

szpinakowy makaron fettuccini (szerokie wstążki)
puszka tuńczyka sosie własnym
3 pomidory
3 ząbki czosnku
bazylia (najlepiej świeża, ale niekoniecznie)
sól, pieprz i cukier do smaku
łyżka oliwy z oliwek

Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, kroimy, wrzucamy do garnka i podduszamy około 10 minut. Czosnek szatkujemy niezbyt drobno, podsmażamy chwilkę na oliwie z oliwek. Dodajemy pomidory, tuńczyka i posiekaną bazylię. Dajemy składnikom 5 minut na połączenie. Dosmaczamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Mieszamy z ugotowanym makaronem i smacznego:)

2 komentarze:

  1. uwielbiam takie jedzonko :) Proste a jakże smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam, dodałam też trochę innych przypraw - pycha!

    Justyna.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...