wtorek, 4 maja 2010

Tarta kawowa

Zrobiłam dziś ciasto:)
Piszę "zrobiłam", bo to ciasto bez pieczenia. Proste i niezwykle kawowe.
Przepis pochodzi z małej książeczki dołączonej do któregoś z pism kobiecych - nie potrafię powiedzieć, z którego, bo jakiś czas temu robiąc porządki w przepisach, powyrywałam te wyglądające ciekawe, a resztę wyrzuciłam.

Tarta kawowa
Ciasto:
300 g kruchych herbatników
150 g masła

Nadzienie:
50 g cukru
3 żółtka
20 g mąki pszennej
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
300 ml mleka
łyżka kawy rozpuszczalnej
110 ml kremówki (ja użyłam 30% łaciatej)

Herbatniki miksujemy z miękkim masłem. Masło musi być bardzo miękkie, bo herbatniki wyskakują - sprawdzone:) Ja najpierw herbatniki zmiażdżyłam w miseczce tłuczkiem i dopiero dodałam do delikatnie ubitego masła. Ciastem oblepiamy formę i wstawiamy do lodówki.
Cukier mieszamy drewnianą łyżką z żółtkami i dodajemy obie mąki. Mleko zagotowujemy z kawą i małym strumykiem wlewamy do masy jajecznej cały czas mieszając. Stawiamy garnek na małym gazie i nadal mieszając zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią, by nie zrobił się kożuch i odstawiam do wystygnięcia.
Kremówkę ubijamy na sztywno i nadal ubijając dodajemy po troszku masę kawową. Wylewamy na ciasto i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
W przepisie były jeszcze czekoladowe wiórki do dekoracji. Robiąc dziś zakupy, nie kupiłam czekolady, będąc przekonana, że mam jedną w domu. A okazało się, że krasnoludki ją zjadły:) I tym oto sposobem moja tarta jest naga...

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. to nadzienie.. musi byc cudownie kremowe i aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda baaardzo apetycznie :)
    Uwielbiam wszystko co ma związek z kawą
    więc na pewno wypróbuje Twój przepis :)
    Pozdrawiam poweekendowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie.. ale czy na pewno cukier mieszamy z cukrem?? Czy to taki mały błąd i żółtko tam powinno się znaleźć? :) Pytam, bo mam zamiar wypróbować przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze,rzeczywiście błąd! Tak, to miały być żółtka! Cukier z cukrem nie łączy się tak dobrze, jak żółtka:)
    Już poprawiam. Dziękuję::

    OdpowiedzUsuń
  5. super
    Uwielbiam wszystko co kawowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robię taką z czekoladą i chili. Jest taaaaka pyszna... i ma tyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyleeeeee kalorii, że aż strach ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...