sobota, 15 maja 2010

Piernik błyskawiczny

Tak na prawdę to miałam dziś ochotę na ciasto z rabarbarem. Ale nie udało mi się rabarbaru kupić. W poniedziałek znów udam się na polowanie i do domu bez rabarbaru nie wrócę!
By ukoić rabarbarowe smutki, upiekłam piernik. Błyskawiczny. Mieszamy i gotowe:)
Poniżej przepis, według którego upiekłam swój pierwszy piernik jeszcze w liceum. W nawiasach moje dzisiejsze wariacje z braku składników, jak to bywa z braku planów.

Piernik  błyskawiczny
2 szklanki kwaśnego mleka (ja miałam 400gramowy kefir, resztę uzupełniłam jogurtem wiśniowym)
pół szklanki oleju
2 łyżki dżemu (dziś dałam dżem z czarnej porzeczki)
szklanka cukru
2 łyżki kakao (zabrakło jednej, więc drugą zamieniałam na kawę rozpuszczalną)
3 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody
opakowanie cukru waniliowego
opakowanie przyprawy do pierników.

I skomplikowane przygotowanie: wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy i pieczemy do zrumienienia:)
Piernik można jeść bez niczego, bo jest miękki i soczysty. Ja przekroiłam go na trzy placki i posmarowałam porzeczkowym dżemem. Można polać polewą czekoladową, udekorować bitą śmietaną itp. Pyszny jest też przełożony kremem karpatkowym-wypróbowane.

Miłego pieczenia:)

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierniki.
    Ja dziś polowałam na truskawki, niestety w okolicznych warzywniaczkach nie było.
    Kupiłam rabarbar i upiekłam ciasto.
    Właśnie stygnie

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda, że wirtualnie nie można sie dzielic. dzisiaj Tata przywiózł z naszego ogrodu całą siatkę pysznego rabarbaru.. gdybym mogła, oddałabym Ci gałązki.

    mam ochotę na piernik. koniecznie przełożony marmoladą.

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis prosty i apetyczny ;-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilam wg twojwgo przepisu, wlasnie sie piecze. Dziwne ze bez jajek.. Dam znac po upieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ... No i wyszlo bardzo fajne, zwarte, w sam raz do przelozenia kremem. Jak na moj gust troszke malo slodkie ale to jest zapewne wina dzemu ktory uzylam (kwaskowy). Bardzo dziekuje, przepis na 6 + :) ps. Nie pisalas w ilu stopniach upiec a ja wrzucilam calisc do maszyny do chleba i upieklam na programie "ciasto" - polecam, latwiej byc juz nie moglo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ahh i zapmnialam dodac ze ciasto ma piekny brazowy kolor ktory super bedzie kontrastowal z jasnym kremem :) ... Nastepnym razem moze sie uda przelozyc bo tym razem domownicy juz pochloneli prawie polowe :)

      Usuń
    2. Pochłonięcie przez domowników jest największym komplementem:)
      Przekładać można tym, co przyjdzie do głowy. Ja ostatnio zrobiłam krem taki, jak do karpatki-rewelacja. Od dżemu też dużo zależy. Można polać czekoladą. I za każdym razem inne ciasto:) Spokojnie można też dodać więcej cukru.
      Również jestem posiadaczką maszyny do chleba-spróbuję następnym razem!

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...