piątek, 2 kwietnia 2010

Miodówka cytrynowa

Miód i cytryna - duet doskonały! Jeśli dodamy do tego troszkę alkoholu, otrzymamy nalewkę nie z tej ziemi:)
Przepis na prawdę prosty. Taki raz - dwa. A efekt zaskoczy Was tak, jak mnie zaskoczył!

Miodówka cytrynowa

szklanka spirytusu
szklanka płynnego miodu
szklanka soku z cytryny

Sok z cytryn wyciskałam ręcznie, potem przelałam przez sito, by pozbyć się pestek i kawałków miąższu, a następnie wycisnęłam przez płócienko. Tak przygotowany sok wymieszałam dokładnie z miodem i na koniec dodałam spirytus.
Nalewka właściwie od razu jest gotowa do degustacji, ale następnego dnia przechodzi samą siebie:)

Smacznego!

Wszystkim zaglądającym do mnie życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych.
Słonecznych, radosnych i rodzinnych. 
Życzę Wam uśmiechu, odpoczynku i długich rozmów z najbliższymi.

18 komentarzy:

  1. podpisuję się pod stwierdzeniem, ze miód i cytryna to duet doskonały :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię napewno !!! Wesołych Świąt Moniczko !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam. Kupuje u zaprzyjaźnionego pszczelarza. Teraz zrobię sama,
    Rodzinnych Świat

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrego po Świętach ... niech następne dni będą równie radosne i spokojne.

    Uwielbiam robić nalewki dla samego ich robienia ... miodowo-cytrynową na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  5. ...nalewka miodowo-cutrynowa....mmmm....juz czuje jej rozgrzewajacy smak....kocham nalewki, szczegolnie w zimne wieczory siedzac przy piecyku czy kominku....(jestem zwariowana romantyczka)....mam nietypowa prosbe; nie posiadam spirytusy...jakim alkoholem moge zastapic Twoja wspaniala nalewke...i czy moge uzyc inne owoce np mango....
    dziekuje....Teresa Ala

    OdpowiedzUsuń
  6. Teresko, można użyć wódki, z tym że nalewka będzie słabsza. By tego uniknąć, proponuję Ci na szklankę wódki dać po pół miodu i pół soku z cytryny.
    Przy innych owocach nie będzie to już miodówka cytrynowa:), ale wszystkie nalewki z miodem są niezwykłe!
    Buziaczki***

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie co do tej nalewki. Mam litr spirytusu i chciałbym zrobić miodówkę cytrynową. W jakich proporcjach mam dodać miód i sok z cytryn?

    OdpowiedzUsuń
  8. Litr spirytusu, litr soku z cytryny i litr miodu-czyli składniki mieszamy proporcjonalnie do siebie. Ojej, ale będzie wyciskania cytryn:)
    Ale warto!
    Pozdrawiam słonecznie*

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję bardzo za przepis.
    Pozdrawiam. Mateusz

    OdpowiedzUsuń
  10. hm takie pytanko czy żadnych goździków czy wanilii nie trzeba dodawać - bo jestem gotowy zrobić to :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie trzeba dodawać żadnych dodatkowych składników, bo miód i cytryny nadają wystarczającą intensywność.
    Oczywiście eksperymentować zawsze można, a nawet trzeba:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. zaiste zarąbiste; właśnmie obracamy z kumplem ;))

    OdpowiedzUsuń
  13. To jest najlepszy w internecie przepis na miodówkę... robię taką od 30 lat z tym,że stosuję wyłącznie miód gryczany! (czasami eksperymentuję z miodem malinowym - efekt pyszny!) i bardzo ważne - zawsze dodaję zmielony pieprz... najlepiej biały!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zgadzam się!To jest świetny przepis:)) W zeszłym roku zrobiłam go pierwszy raz i bardzo nam zasmakowało:) Co prawda na miodzie Lipowym,bo jeszcze nie miałam odwagi na gryczanym.Ale w końcu w najbliższym czasie spróbuję.... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. dzof. drodzy nalewkowicze wspaniale przepisy miodowki ja tak robie so pyszne w smaku pozdrowienia czesc.

    OdpowiedzUsuń
  16. cytryna paskudzi smak miodówki, miodóweczka jest dobra jak postoi kilka dni, im więcej tym lepiej i nie butelka na twarz.

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie zrobiłam jest prosty pyszny i bardzo szybko się go robi polecam w szczególności kobietom typowo kobiecy trunek POLECAM :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...