Smaczną miłością darzę smak kokosów:) A jeśli doda się do tego smak kawy, nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba!
Bounty to ciasto na czekoladowym biszkopcie nasączonym kawą z kokosową warstwą uwieńczoną mleczną czekoladą. Szybkie, proste i nie tylko na niedzielę. Z bounty można świętować codziennie:)
Bounty
Ciasto:5 jaj
pół szklanki cukru
niepełna szklanka mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
szklanka naparu z kawy
cukier waniliowy
Masa:
pół litra mleka
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
250 g wiórków kokosowych
200 g masła
Polewa:
2 czekolady mleczne
100 g masła
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając dodajemy cukier, następnie żółtka, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. By odmierzyć mąkę najpierw wsypałam do szklanki kakao i proszek do pieczenia, a następnie dopełniłam szklankę mąką. Ciast wylewamy na natłuszczoną blachę (użyłam dużej prostokątnej blachy) i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Ostudzony biszkopt nasączamy kawą osłodzoną cukrem waniliowym.
Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Po zdjęciu z ognia do gorącej masy dodajemy masło, mieszamy i studzimy od czasu do czasu mieszając.
Na biszkopt wykładamy masę. Czekoladę rozpuszczamy z masłem i polewamy ciasto. Schładzamy w lodówce.
Smacznego:)
Czytając już czułam smak...
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepis.
Pozdrawiam serdecznie!
hmmm, wygląda apetycznie :) Postaram się wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBounty to mój ulubiony batonik.. Napewno spróbuje, tym bardziej, że rafaello wg Twojego przepisu było super!!:-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńRobłam, jadłam, REWELACJA!! Dziękuję za przepis :) i proszę o dalsze :):):)
OdpowiedzUsuńdzisiaj upiekłam :) dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńciasto jest pyszne :)
pozdrawiam serdecznie :)
Zrobiłam..jest idealne..polecam, naprawdę warto je zrobić. Bardzo przyjemnie się je pichci..
OdpowiedzUsuńDobrze... przepis spisany i zaraz się zabieram za pieczenie... :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie czekolady i kokosu więc chętnie wykorzystam Twój przepis. W dodatku lubię takie proste ciasta bez zbędnych kremów i dodatków. Mnóstwo takich przepisów znajduje na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
OdpowiedzUsuńi bardzo często skuszę się, żeby upiec coś prostego i smacznego.