czwartek, 11 marca 2010

Bounty

Smaczną miłością darzę smak kokosów:) A jeśli doda się do tego smak kawy, nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba!
Bounty to ciasto na czekoladowym biszkopcie nasączonym kawą z kokosową warstwą uwieńczoną mleczną czekoladą. Szybkie, proste i nie tylko na niedzielę. Z bounty można świętować codziennie:)

Bounty
Ciasto:
5 jaj
pół szklanki cukru
niepełna szklanka mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
szklanka naparu z kawy
cukier waniliowy

Masa:
pół litra mleka
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
250 g wiórków kokosowych
200 g masła

Polewa:
2 czekolady mleczne
100 g masła

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając dodajemy cukier, następnie żółtka, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. By odmierzyć mąkę najpierw wsypałam do szklanki kakao i proszek do pieczenia, a następnie dopełniłam szklankę mąką. Ciast wylewamy na natłuszczoną blachę (użyłam dużej prostokątnej blachy) i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Ostudzony biszkopt nasączamy kawą osłodzoną cukrem waniliowym.
Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Po zdjęciu z ognia do gorącej masy dodajemy masło, mieszamy i studzimy od czasu do czasu mieszając.
Na biszkopt wykładamy masę. Czekoladę rozpuszczamy z masłem i polewamy ciasto. Schładzamy w lodówce.

Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. Czytając już czułam smak...
    Na pewno wypróbuję przepis.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm, wygląda apetycznie :) Postaram się wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bounty to mój ulubiony batonik.. Napewno spróbuje, tym bardziej, że rafaello wg Twojego przepisu było super!!:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robłam, jadłam, REWELACJA!! Dziękuję za przepis :) i proszę o dalsze :):):)

    OdpowiedzUsuń
  6. dzisiaj upiekłam :) dziękuję za przepis :)
    ciasto jest pyszne :)
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam..jest idealne..polecam, naprawdę warto je zrobić. Bardzo przyjemnie się je pichci..

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobrze... przepis spisany i zaraz się zabieram za pieczenie... :-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...