sobota, 16 stycznia 2010

Digestive

Przepis na te delicje przyszedł pocztą kilka dobrych lat temu wraz z listem od mojej Siostry mieszkającej w Anglii. Kiedyś piekłam je bardzo często i pozarażałam nimi wielu znajomych. Nie potrafię powiedzieć, dlaczego od tak dawna nie pojawiły się w mojej kuchni, ale gdy przy wczorajszych porządkach przepis na nie dosłownie wyfrunął z kuchennego notatnika, już wiedziałam, jaki zapach będzie unosił się dziś w kuchni.
Uwielbiam te angielskie ciasteczka za lekką słodycz pomieszaną ze smakiem soli, za kruchość i za-zapewne zdradliwe-przeświadczenie, że dzięki swoim składnikom nie tuczą. A może nawet odchudzają?:)
O, słodko-słona naiwności!


Digestive-angielskie ciasteczka

100 g mąki razowej
100 g rozdrobnionych płatków owsianych (ja przepuszczam je przez maszynkę)
100 g masła
50 g cukru
duża szczypta soli
2 łyżki mleka

W miseczce mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko i miękkie masło. Szybko zagniatamy, robimy kulę i wkładamy na 15 minut do lodówki.
Po wyjęciu toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na wysmarowanej blasze. Pieczemy około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia.

Pycha!

6 komentarzy:

  1. pociekła mi ślinka!
    koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)

    zapraszam na candy i gorąco pozdrawiam, D.

    OdpowiedzUsuń
  2. no i teraz koniecznie musze spróbować masę solną i te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kliaksa,
    masa solna jest niesmaczna ;) Lepiej od razu zrób podwójną porcję ciasteczek :D :D

    Moniq,
    "paskudo" Ty jedna! Ja w pracy głodna a Ty tu takie opisy!!! Ja wczoraj sernik robiłam to sobie choć skubnę po powrocie do domu... Ufff, nie umrę z braku słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja mam pytanko - jaka maka ? razowa pszenna czy razowa żytnia Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...