czwartek, 21 stycznia 2010

Chleb pszenny na maślance

Nie wiem, kto wynalazł maślankę, ale należy mu się Nobel! Uwielbiam ten smak, tę lekkość. Chlebek na maślance, na który przepis znajdziecie poniżej, rozpływa się w ustach. Ten smak, ta lekkość...

Chleb pszenny na maślance

14 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki cukru
6 łyżek miękkiego masła
2 łyżeczki soli
1,5 szklanki ciepłej maślanki
2,5 szklanki mąki pszennej razowej
2,5 szklanki mąki pszennej

Rozczyniamy drożdże z wodą i cukrem i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy sól, masło i maślankę, na koniec obydwie mąki i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Odstawiamy na kwadrans, po czym zagniatamy ponownie (około 10 minut). Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto układamy w dużej keksówce i znów pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Pieczmy, aż chleb się przyrumieni, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...