Nie wiem, kto wynalazł maślankę, ale należy mu się Nobel! Uwielbiam ten smak, tę lekkość. Chlebek na maślance, na który przepis znajdziecie poniżej, rozpływa się w ustach. Ten smak, ta lekkość...
Chleb pszenny na maślance
14 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki cukru
6 łyżek miękkiego masła
2 łyżeczki soli
1,5 szklanki ciepłej maślanki
2,5 szklanki mąki pszennej razowej
2,5 szklanki mąki pszennej
Rozczyniamy drożdże z wodą i cukrem i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy sól, masło i maślankę, na koniec obydwie mąki i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Odstawiamy na kwadrans, po czym zagniatamy ponownie (około 10 minut). Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto układamy w dużej keksówce i znów pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Pieczmy, aż chleb się przyrumieni, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz