Przepis na ten chlebek znalazłam TU. Skusił mnie tym, że jest z dodatkiem muesli, bo jakoś tak jeszcze poświąteczny czuję ciężar:) Chlebek jest niezwykle mięciutki, delikatny i troszeczkę słodki z powodu miodu.
Chleb z muesli
/przepis na mały bochenek o wadze 600 g/
/przepis na mały bochenek o wadze 600 g/
Cytuję za Autorką Bloga:
210 ml wody z mlekiem (pół na pół)
210 g mąki pszennej
40 g mąki żytniej
2 łyżeczki suchych drożdży instant
1 łyżeczka soli
10 g masła
15 g miodu
80 g muesli
Mieszamy w misce suche składniki. Powoli wlewamy mleko z wodą, dodajemy miód. Ręcznie lub mikserem wyrabiamy ciasto - będzie dosyć lepkie i geste. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 40-60 minut.
Z ciasta formujemy bochenek i wkładamy go do małej keksówki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 30-40 minut.
Pieczemy ok. 30-40 minut do zrumienienia.
Z ciasta formujemy bochenek i wkładamy go do małej keksówki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 30-40 minut.
Pieczemy ok. 30-40 minut do zrumienienia.
Chlebek wygląda smakowicie, tez piekę więc napewno spróbuję. Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńChleba nigdy nie piekłam ,ale ten wygląda bardzo apetycznie więc...kto wie może spróbuję,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa piekę chleb w maszynie. Od kiedy zaczęłam stosowanie MM - tylko z mąki pp. Twój wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuń