sobota, 2 stycznia 2010

Chleb z muesli

Przepis na ten chlebek znalazłam TU. Skusił mnie tym, że jest z dodatkiem muesli, bo jakoś tak jeszcze poświąteczny czuję ciężar:) Chlebek jest niezwykle mięciutki, delikatny i troszeczkę słodki z powodu miodu.

Chleb z muesli
/przepis na mały bochenek o wadze 600 g/

Cytuję za Autorką Bloga:
210 ml wody z mlekiem (pół na pół)
210 g mąki pszennej
40 g mąki żytniej
2 łyżeczki suchych drożdży instant
1 łyżeczka soli
10 g masła
15 g miodu
80 g muesli

Mieszamy w misce suche składniki. Powoli wlewamy mleko z wodą, dodajemy miód. Ręcznie lub mikserem wyrabiamy ciasto - będzie dosyć lepkie i geste. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 40-60 minut.
Z ciasta formujemy bochenek i wkładamy go do małej keksówki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 30-40 minut.
Pieczemy ok. 30-40 minut do zrumienienia.
Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Chlebek wygląda smakowicie, tez piekę więc napewno spróbuję. Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleba nigdy nie piekłam ,ale ten wygląda bardzo apetycznie więc...kto wie może spróbuję,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja piekę chleb w maszynie. Od kiedy zaczęłam stosowanie MM - tylko z mąki pp. Twój wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...