środa, 30 grudnia 2009

Rafaello

Gdy kiedyś zobaczyłam przepis na to ciasto, najpierw się zdziwiłam (podejrzewałam, że to błąd w składnikach), a potem dla przekory postanowiłam je zrobić. A zadziwiło mnie połączenie słodkiego kremu karpatkowego ze słonymi krakersami. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Polecam z całego serca!
Nie pamiętam, z jakiej strony przepis pochodzi-jak tylko ją odnajdę, wkleję link.

Rafaello

2-3 paczki krakersów (ja użyłam krakersy Lajkonika)
1 litr mleka
2 budynie waniliowe z cukrem (ja jeden zamieniłam na śmietankowy)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 żółtko
250 g masła
200 g wiórek kokosowych (z tego 50 g na posypkę)

Odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim budynie oraz mąkę. Resztę mleka zagotowujemy, na wrzące wlewamy rozpuszczone budynie i mieszając robimy budyń. Studzimy.
Masło miksujemy z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy.

Na blasze układamy:
warstwę krakersów
warstwę kremu
warstwę krakersów
warstwę kremu
warstwę krakersów
warstwę kremu
posypkę: 50 g wiórek przyrumieniamy na suchej patelni i tak przyrumienione mieszamy z 3 pokruszonymi krakersami.

Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. Znam to ciacho tylko nigdy nie przyrumieniałam tak wiórek.A muszę Ci powiedzieć,że wyglądają super!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm rafaello, znam to smaczne ciasto, również w wersji z krakersami ;) dzięki słonym krakersom nie jest ono takie słone.
    super, ze podajesz własna wersję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooops, chciałam napisac, że dzięki krakersom nie jest ono takie SŁODKIE ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda na zdjęciu,a w smaku musi być wyjątkowe :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Zamierzam to ciach zrobić dzisiaj, powiedz mi tylko proszę, na jak dużą blachę starczają te składniki..?Dzięki..

    OdpowiedzUsuń
  6. Kalmono, ciasto zajmuje wieeelką blachę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciasto ..robiłam je wiele razy i zawsze pierwsze znika z patery..pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję, udało się :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...