piątek, 6 listopada 2009

Chleb tostowy

Ten chlebek jest niezwykle delikatny i puszysty. I taki leciutki. Pyszny do kanapek oraz z tostera posmarowany świeżym masełkiem.

Chleb tostowy
325 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka w proszku
600 g mąki pszennej
półtorej łyżeczki suchych drożdży

Mieszamy suche składniki, wlewamy wodę oraz olej i wyrabiamy ciasto do momentu "odchodzenia" od rąk i miseczki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrabiamy ponownie i wkładamy do foremki. Pozwalamy ciastu raz jeszcze urosnąć i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach do zarumienia skórki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...