Parafrazując zupę na winie (co się nawinie), to jest pasztet na winie. Może nie do końca, bo z myślą o nim nastawiamy rosół.
Jak się myśli o pasztecie? Do przyszłego rosołu wrzuca się więcej mięska i więcej warzyw.
Pasztet drobiowo-warzywny
Ja myśląc o pasztecie do rosołu wrzuciłam:udko kurze
pierś kurzą
4 marchewki
2 pietruszki
kawałeczek selera
8 suszonych grzybków
1 por
przyprawy: sól, ziele angielskie, listek laurowy
Po ugotowaniu rosołu wyjęłam te cudowności, zmieliłam wraz z surową cebulą i 4 ząbkami czosnku. Dodałam jajko, sól, pieprz, ostrą paprykę. Wymieszałam, przełożyłam do blaszki i piekłam do zrumienienia.
Zalet takiego pasztetu jest mnóstwo: danie szybkie, chude, dietetyczne i z produktem ubocznym - aromatycznym rosołkiem. I jest pyszny:)
Smacznego!
Ale fajny pomysl! Faktycznie teraz trzeba sie juz dogrzewac potrawami gotowanymi dluzej, pozytek i z rosolu i z zawartosci w nim gotowanej..zwykle marchewke wyjadam, gorzej z reszta wloszczyzny...wszystko mozna ulokowac w pasztecie a potem zjesc ze smakiem.
OdpowiedzUsuńWłaśnie.Pomysł prosty i całkiem dobry.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. napewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńwidzę, że nie tylko ja stosuję recykling w kuchni;) rosołek na jutro już ugotowałam, a pasztecik już się zapieka:) tym razem dodałam rozmoczonych w mleku płatków owsianych, zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńOj tak! Jestem wielka fanką recyklingu:) Niby coś z niczego, a zawsze wychodzi coś zaskakującego.
UsuńJa pasztecik też dziś robiłam i....wyszedł znakomity:) Czekam na informację co wyszło z połączenia z płatkami:D
OdpowiedzUsuńmiłej niedzieli,
Asieńka
To ja też następnym razem wypróbuję:)
UsuńPasztecik z płatkami wyszedł pyszny :) dla mnie idealny, bo staram się nie jeść chleba, więc wypełniacz płatkowy, daje uczucie sytości :)
OdpowiedzUsuńIle pasztecik ma kalorii ?? Dzięki za pomoc :) pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńPojęcia nie mam:) Nie liczę kalorii.
UsuńAle gotowane mięsko, warzywka, tłuszcz został w rosole, więc niewiele:)
Pozdrawiam cieplutko.